COVID-19 SALGINININ EKONOMİK VE SOSYAL HAYATA ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA KANUN
COVID-19 salgınının önlenmesi ve etkilerinin azaltılması amacıyla sosyal ve ekonomik hayata ilişkin önlemler kapsamında, “Koronavirüs (Kovid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik” Kanunu TBMM’de kabul edilmiştir.
Kanunda yer alan bazı değişiklikler aşağıdaki şekildedir:
-
İş sözleşmeleri ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık halleri dışında 3 ay süreyle işveren tarafından feshedilemeyecektir.
-
Ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan veya işten çıkarıldığında işsizlik ödeneğine hak kazanamayan işçilere günlük 39,24 TL nakdi ücret desteği sağlanmaktadır.
-
Bu ücret desteğinden yararlananlardan 5510 sayılı yasaya göre genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamına girmeyenler genel sağlık sigortalısı sayılacak ve sigorta primleri işsizlik fonundan karşılanacaktır.
-
Kısa çalışma ödeneğinde müfettiş inceleme şartı kaldırılarak süreç hızlandırılmaktadır.
-
Faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işletmelerimizin yıllık ilan ve reklam vergileri ile yıllık çevre temizlik vergilerinin, faaliyetlerin durduğu veya faaliyette bulunulamadığı döneme isabet eden kısımları alınmayacaktır.
-
Şirket kaynaklarının nakit kar dağıtımı yapılmak suretiyle azaltılmaması, şirketlerin özkaynak yapılarının korunması ve ilave finansman ihtiyacının doğmaması amacıyla 30.09.2020 tarihine kadar yapılacak kar dağıtımları sınırlandırılmaktadır.
-
Hazine ve Maliye Bakanı'nın, kredi garanti kurumlarına nakit kaynak aktarma veya özel tertip DİBS ihraç etme yetkisi, 25 milyar liradan 35 milyar liraya yükseltilmektedir.
-
TEDAŞ’ın elektrik tüketiminden kaynaklanan alacakları yapılandırılmaktadır.
-
Konutların ve faaliyetleri durdurulan işyerlerinin su faturası borçlarının, belediyeler tarafından 3 ay süreyle ertelenebilmesine imkan tanınmaktadır.
-
TOBB, kooperatifler, dernekler ve tarımsal üretici birlikleri gibi çeşitli kuruluşların genel kurul toplantılarının ertelenmekte ve bu süre içerisinde mevcut organların görev, yetki ve sorumluluklarının devamı sağlanmaktadır.
-
Ar-Ge ve tasarım merkezleri ile teknoloji geliştirme bölgelerinde yürütülen faaliyetler geçici süreyle bölge dışından da yürütülebilecektir.
7244 sayılı Kanuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k7244.html
Tüm üyelerimize duyurulur.