*6111 Sayılı Kanun Hk. - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

*6111 Sayılı Kanun Hk.

Değerli Üyemiz,

Çalışma ve İş Kurumunun, “İşe Almak Sizden Sigortası Bizden…” sloganı ile 6111 Sayılı Kanunla Getirilen İlave İstihdam Teşviki nın Bölgemiz İş verenleri için uygulanabilirliğinin  olmadığını gösteriyor, bölge işverenlerinin kanunun ruhuna uygun olarak bu teşvikten  faydalanabilmesi için düzenlemenin gözden geçirilmesi  gerekiyor.

Bölgemizde sezon 6 ay sürüyor, Mayısta başlayıp Ekim sonunda bittiği göz önüne alınırsa İş verenlerin çalıştırdığı personel bu süre içerisinde 6111 Sayılı Kanunla Getirilen İlave İstihdam Teşvikinden faydalanmaya başlıyor sezon bitince doğal olarak işyerleri kapanıyor dolayısı ile personele de SGK dan çıkışı veriliyor, Çalıştırılan personele verilen emek göz önünde bulundurularak yeni sezonda da çalıştırılmak istendiğinde teşvikten faydalanma hakkı bitmiş oluyor, teşvikten faydalanmak istenirse başka bir personel almak gerekiyor aynı personeli alalım diye düşünülürse teşvikten faydalanma söz konusu olmuyor, bu durumda geçen sezon çalışmaya başlayan personel için verilen emek boşa gitmiş oluyor yada teşvikten faydalanmayıp aynı personel ile tam sgk pirimi ödeyerek çalışmak gerekiyor, bu durumda 6111 Sayılı Kanunla Getirilen İlave İstihdam Teşviki nin sadece bir sezon uygulanabilir bir teşvik kanunu gibi anlaşılmasına neden oluyor.

Bu durumun düzeltilmesi ile ilgili teşvikten faydalanan personelin iş değiştirmeden sgk çıkışı yapıldıktan sonra aynı işyerinde tekrar işe girmesi durumunda ve iş yerinin de teşvik şartlarını sağlaması durumunda teşvik hakkının süresinin tamamının kullandırılması için gerekli düzenlemenin yapılması gerekiyor.

Detaylı bilgiye www.gib.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.