7464 - Turizm Amaçlı Konut Denetim İşlemleri Hk. - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

7464 - Turizm Amaçlı Konut Denetim İşlemleri Hk.

Fethiye Kaymakamlığından iletilen yazıda, 7464 Sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Kanununun 01.01.2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdiği; bu kapsamda e-devlet üzerinden başvuruları alınan işletmelerin belgelendirme süreçlerinin de devam ettiği belirtilmektedir.

Söz konusu konut işletmelerinin e-devlet üzerinden ibraz ve beyan edilen bilgi ve belgeler üzerine düzenlenen izin belgelerine müteakip mahallinde denetimlerin başladığı, ancak; mahallinde yapılan denetimlerde birçok konutun 7464 sayılı Kanun ve Yönetmelikte belirtilen şartlara haiz olduğuna dair beyanda bulunmalarına rağmen eksikliklerinin bulunduğu, belge almaya haiz nitelikleri taşımadıkları görüldüğü ifade edilmektedir.

Bahse konu Kanunun 4. Maddesinin (ğ) fıkrasında " yapılan denetimde, konutun izin belgesi verilmesine esas nitelikleri taşımadığının tespit edilmesi durumunda Yüz Bin Türk Lirası ve aykırılıkların giderilmesi için on beş gün süre verilir" hükmü amirdir.

Anılan mevzuat hükümlerinde de anlaşılacağı üzere, belge verilmesine esas niteliklere haiz olmayan konuta doğrudan cezai işlem öngörülmektedir. Bu nedenle denetim ekiplerince incelemelerde kullanılan ve ekte yer alan denetim tutanağı baz alınarak konut işletmelerinin cezai işlem ile karşılaşmaması için ivedilikle eksiklerini tamamlanması gerekmektedir.

İlgili üyelerimize önemle duyurulur.

konut-denetim-formu--2024.docx