* ABD`nin Stratejik Ticaret Yetki Lisansı Muafiyeti Hakkında - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* ABD`nin Stratejik Ticaret Yetki Lisansı Muafiyeti Hakkında

Sayın Üyemiz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, ABD’nin politik açıdan yakın müttefiki olarak kabul ettiği 44 ülkeden 36’sına çok sayıda yüksek teknolojili ürünü lisanssız ihraç edebilmesine olanak sağlayan “Stratejik Ticaret Yetki Lisansı Muafiyeti”nin 15.06.2011 tarihinde, ABD Resmi Gazetesi’nde (Federal Register) yayınlandığı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, ABD’li firmalar yüksek teknolojili pek çok ürünü, alıcının bilgilendirilmesi ve ürünü kontrollü yarış noktasında tutmayı kabul etmesi şartıyla, belirlenen ülkelere lisanssız ihraç edebilecektir. Yeni düzenlemeye göre, ürüne ilişkin sertifika belgesinin malların nakliyesinden önce alınması gerekmekte olup, ABD Ticaret Bakanlığı, ürün sevkiyatlarını İçişleri Bakanlığı’nın Gümrük ve Sınır Koruma Bölümü (Customs and Border Protection) tarafindan işletilen “Otomatik İhracat Sistemi” vasıtasıyla takip edebilecektir.

Anılan 36 ülke arasında Türkiye de yer almakta olup, diğer ülkeler Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Japonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Güney Kore, İspanya, İsveç, İsviçre ve İngiltere olarak sıralanmaktadır. Yeni düzenlemeye göre ayrıca, 8 ülke (Arnavutluk, Hong Kong, Hindistan, İsrail, Malta, Singapur, Güney Afrika, ve Tayvan) yalnızca ulusal güvenlik kontrollerinden geçen ürünleri ithal edebilecektir. Konuya ilişkin detaylı bilgiye www.federalregister.gov/articles/2011/06/16/2011- 14705/export-control-reform-initiative-strategic-trade-authorization-license-exception# adresinden ulaşılabilmektedir.