ALACAK SİGORTASI DUYURUSU - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

ALACAK SİGORTASI DUYURUSU

Şirketlerin hayat sigortası olarak da tanımladığı aynı zamanda şirketler için bir erken uyarı sistemi olan ‘Alacak Sigortası’ şirketlerin yurt dışı ve yurt içi satışlarından olan alacaklarını sigortalayan bir sistemdir. Şirketlerin ticareti faaliyetlerini büyük ölçekli kayıplardan korumak ve karlı bir şekilde büyümesine yardımcı olmayı amaçlayan sistem sektörel ve ekonomik trendler hakkında güncel veriye sahip olarak bilgiye dayalı kredi kararları almak kayıpların önüne geçmek ve kayıpları asgariye indirmeyi amaçlamaktadır.

Dünyada ve Türkiye’de işletmelere bu hizmeti sağlayan birçok kuruluş vardır. Coface Atradius Euler Hermez Türk Eximbank vb. kuruluşlar işletmelere ‘Alacak Sigortası’ kapsamında hizmet sağlayan kuruluşlardan bazılarıdır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Odamıza gönderilen yazıda yukarıda ismi zikredilen bir firma tarafından yapılan araştırma sonucunda TOBB’a üye işletmelerin %48 5’inin ‘Alacak Sigortası’nı hiç duymadığı %48’inin duyduğunu fakat hiç kullanmadığı %3 5’in de kullandığı tespit edilmiştir.

Bu bağlamda TOBB işletmelere sağlanan hizmetin duyurulması ve yaygınlaştırılması amacıyla söz konusu firmaların iletişim bilgilerini paylaşmıştır.

Euler Hermes

www.eulerhermes.com.tr / 0 212 290 76 10

Attradius

www.atradius.com.tr / 0 212 386 28 00

Coface

www.coface.com.tr / 0 212 385 99 00

Ticari Alacak Sigortası Nedir

Alacak sigortası işinizi ticari borçların ödenmemesi ticari (iflas geç ödeme) ve politik risk durumlarına (savaş ambargo fon transferi olmama riski kamu alıcısının ödememe riski alıcı ile satıcı arasında anlaşmazlık çıkması durumunda sorun çözülene dek teminat askıya alınır) karşı korumaya yarar. Ticari bir alacağın ödenmemesine bağlı olarak ortaya çıkabilecek kayıpları tazmin eden alacak sigortasının nihai amacı işletme faaliyetlerini büyük ölçekli kayıplardan korumak ve kârlı bir şekilde büyümesine yardımcı olmaktır.

Alacak sigortasının vadesi ve limitleri işletmelere ve alacak sigortası hizmeti sağlayan kuruluşlara göre değişim göstermektedir. Yurt içi ve yurt dışı satışlarda farklılık gösteren vade süreleri ve limitleri için hizmet sağlayıcı kuruluşlarla irtibat halinde olunmalıdır.

Aynı şekilde alacak sigortasının işletmeye doğuracağı maliyet de; prim oranları; ihracatın vadesi ödeme şekli alıcının ülkesinin risk kategorisi alıcının özel ya da kamu alıcısı olup olmadığı dikkate alınarak tespit edilmektedir.