* Ankara Antlaşması Çerçevesinde İngiltere` de İş Kuracak Vatandaşlarımıza Yönelik Duyuru - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Dışişleri Bakanlığı Göç, İltica, Vize Genel Müdür Yardımcılığı Vize Daire Başkanlığı`ndan alınan ilgili kayıtlı yazıda, İngiltere`nin Ankara Büyükelçiliği`nden alınan bir Nota`ya atfen, Birleşik Krallık Sınır Ajansı"nın (UK Border Agency), AB-Türkiye ortaklık anlaşması çerçevesinde İngiltere`de kendi işini kurmak isteyen Türk vatandaşlarının giriş müsaadesi ("entry clearance") başvurularını, 7 Eylül 2009 tarihinden itibaren İngiltere`nin ülkemizdeki temsilcilikleri aracılığıyla da almaya başlayacağı belirtilmektedir.

Yazıda, anılan temsilciliklerin, 1973 yılında İngiltere`de var olan göç yasası çerçevesinde değerlendirmeleri yapılacak olan giriş müsaadesi başvurularını alacağı, dosyalan İngiltere`deki "Home Office, UK Border Agency"e göndereceği, değerlendirmelerin bu kuruluş bünyesinde oluşturulan "ECAA team" tarafından yapılacağı ve giriş müsaadesinin bu değerlendirme sonucunda verileceği ifade edilmektedir.Yazıda devamla, daha detaylı bilgi için http://www.bia.homeoffıce.gov.uk./sitecontent/documents/policyandlaw/IDIs/idischapter6/06section6/ section6.pdf?view=Binary adresinin ziyaret edilebileceği vurgulanmaktadır.

Ayrıca, yazıda, İngiltere`nin ülkemizdeki misyonlarının web sayfalarında bu konuda yapılan duyuruya göre de İngiltere`de kendi işini kurmak isteyen vatandaşlarımızın müracaatlarının bundan böyle, Türkiye`deki İngiltere temsilcilikleri tarafından da kabul edileceği, hileli yollara daha önce başvuran kişilerin müracaatlarının ise Ankara antlaşması çerçevesinde kabul olunmayacağı bildirilmektedir. Verilen bilgide, İngiltere`de kendi işini kurmak veya kurulmuş olan bir işe ortak olmak üzere giriş müsadesine müracaat edecek vatandaşlarımızın daha önce;

-İngiltere`ye yasadışı yollarla girmemiş veya girmeye tevessül etmemiş olması, -İngiltere`ye giriş müsaadesini sahte belgelerle almamış veya bu yola tevessül etmemiş olması,
   -İngiltere`ye giriş veya ikamet müsaadelerinin şartlarını ihlal etmemiş olması, -Yalan beyan nedeniyle iltica talebinin reddedilmemiş olmaması,
   -Sahte belge sunmuş olmaması veya yaptıkları başvuruyu destekleyebilecek somut bilgi ve belgeleri ibraz edememiş olmaması gerektiği belirtilmektedir.

Yazıda, Ankara Antlaşması kapsamında değerlendirilmeyecek durumlarda vatandaşlarımızın İngiltere`nin yeni uygulamaya geçtiği puanlama sistemi / Tier 1 çerçevesinde "girişimci" kategorisinden de vize için müracaat edebilecekleri; ayrıca İngiltere`de mevcut göç kuralları çerçevesinde kendi işini kurmak isteyen üçüncü ülke vatandaşlarının diğer koşulların yanı sıra, 200.000 sterlin tutarında bir sermayeyi de Birleşik Krallık`a götürebilmesi gerektiği ifade edilmektedir.