* Askıya Alma ve Tarife Kontenjanı Hakkında [TOBB] - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* Askıya Alma ve Tarife Kontenjanı Hakkında [TOBB]

SAYIN ÜYEMİZ,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği`nden alınan yazıda; Ülkemiz, gümrük  vergisi askıya alınacak ve topluluk tarafından tarife kontenjanı açılacak ürünlere ilişkin olarak Avrupa Komisyonu Gümrük Kodu Komitesi Ekonomik Tarife Sorunları Gurubu (ETSG) müzakerelerine doğrudan katılmakta; bu müzakereler sunucunda, bir taraftan sanayimizin ihtiyacı olabilecek  düşük maliyetli hammadde temin edilmesine imkan tanınırken, diğer taraftan askıya alma rejimine konu olabilecek hammadde ve yarı mamul üretimimizin zarar görmemesi sağlanmakta  ve Gümrük Birliği alanı içerisinde ülkemiz sanayicisinin olası Pazar payı kaybına engel olunmaktadır.

Avrupa Birliği (AB) ile müştereken hazırlanan gümrük vergisi askıya alınacak ürünlerin listesi Toplulukta her yıl 1 Ocak tarihi itibariyle yürürlüğe girmekte, 1 Temmuz tarih itibariyle de sözkonusu listeye yeni ürünler eklenmekte veya çıkartılmaktadır. Ülkemiz de, AB`deki uygulamaya paralel olarak her yıl yayımlanan İthalat Rejimi Kararı`na ekli V Sayılı Liste`de gümrük vergisi askıya alınan ürünler yayımlanmakta, temmuz ayında ise, gerekli değişiklikler yapılmaktadır.

Konu ile ilgili olarak, AB ile Türkiye arasında ihdas edilen Gümrük Birliği çerçevesinde, 01.07.2011 tarihi itibariyle,  gümrük  vergisinin müştereken askıya alınması ve AB tarafından tarife kontenjanı açılması   planlanan ürünlerin listesi ilgili Müsteşarlığın internet sayfasındaki htt://www.dtm.gov.tr/dtmadmin/upload/ITH/SanayiIIDb/ek_askiya_alma.doc  linki altında yer almakta olduğu bildirilmiştir. Ayrıca, bu ürünlerden herhangi birinin üreticisi olması sebebiyle gümrük vergisinin askıya alınmasına veya tarife kontenjanı açılmasına itiraz etmek isteyen firmalar tarafından 31.12.2009 tarihli ve 27449 (2. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan İthalat 2010/8 sayılı "Otonom Tarife Kontenjanı Açılması ve Gümrük Vergilerinin Askıya Alınmasına ilişkin Tebliğ`in" III numaralı ekinde yer alan " Başvuru Formu" ve belgelerle birlikte, 10 Aralık 2010 Cuma günü mesai bitimine kadar Dış Ticaret Müsteşarlığı, İthalat Genel Müdürlüğüne başvurulması gerektiği belirtilmiştir.

Sözkonusu başvurular ilgili Müsteşarlık tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda yeterli şartları haiz olduğu tespit edilenlerin, Avrupa Komisyonu ETSG bünyesinde müzakere edileceği hususuna işaret edilmiştir.

Bilgilerinizi rica ederiz.

Saygılarımızla,