* Beyaz Rusya’ya Form A Dolaşım Belgesi Düzenlenmesi - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* Beyaz Rusya’ya Form A Dolaşım Belgesi Düzenlenmesi

TOBB’a Antalya'dan bir firmanın yapmış olduğu başvuruda Beyaz Rusya Gümrük İdareleri tarafından Menşe Şahadetnamesi'nin kabul edilmediği ve Form A dolaşım belgesi talep edildiği, Menşe Şahadetnamesi ile yapılan ihracattan ise fazladan vergi tahsil edildiği bilgisi iletilmiştir. Bu başvuruya istinaden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Ekonomi Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunmuş ve Bakanlıktan alınan yazıda konunun bir kez daha araştırılmasını teminen Minsk Ticaret Müşavirliği'nin talimatlandırıldığı bilgisi alınmıştır.

Minsk Ticaret Müşavirliği tarafından Beyaz Rusya'nın, Rusya Federasyonu ve Kazakistan ile kurmuş olduğu Gümrük Birliği çerçevesinde, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) uygulamasına dahil edilecek veya bu kapsamda çıkarılacak ülkelerin belirlenmesinde üç üye ülkenin ortak kararının esas olduğu; bu nedenle ülkemiz tarafından Beyaz Rusya'ya GTS'den yararlanma imkanı tanınmasa dahi, Beyaz Rusya'nın ülkemizi GTS uygulamasının dışında bırakmasının mümkün olmadığının anlaşıldığı; konunun Gümrük Birliği'nden sorumlu Avrasya Komisyonu'nun web sayfasından teyit edildiğinin bildirildiği ifade edilmiştir.

Bu kapsamda, Beyaz Rusya'ya gerçekleştirilen GTS kapsamı ürünlerin ihracatında daha önceden olduğu gibi Özel Menşe Şahadetnamesi (Form A) düzenlemeye devam edilmesinin uygun olacağı hususu TOBB'un 18.12.2012 tarihli ve 0412/26673 sayılı yazısı Odamıza bildirilmiştir.

Tarihi  : 25.12.2012

İrtibat  : info@fto.org.tr