Binalarda Enerji Verimliğine Yönelik Düzenleme 1 Ocak 2023 Tarihinde Başladı - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Binalarda Enerji Verimliğine Yönelik Düzenleme 1 Ocak 2023 Tarihinde Başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında binalarda yenilenebilir enerji zorunluluğunun 1 Ocak 2023 tarihinde başladı. Yeni düzenlemeyle binalar, kullandığı enerjinin bir kısmını yenilenebilir enerji kaynağından sağlayacak. Böylece binalarda, normal binalara göre enerji verimliliği daha fazla olacak.

Bakanlık tarafından hazırlanan ve 19 Şubat 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile normal binalara göre enerji verimliliği daha fazla olan ve kullandığı enerjinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden “Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar” konseptine geçiş, aşamalı olarak zorunlu hale getirildi.

Yönetmelikle 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren 5 bin metrekareden büyük olan tüm binaların enerji performans sınıfının en az “B” olacak şekilde inşa edilmesi ve tükettikleri enerjinin en az yüzde 5’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamaları zorunlu hale getirildi.

19 Şubat 2022 tarihli ve 31755 sayılı Resmi Gazete’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik dahilinde;

- 1 Ocak 2023'ten itibaren,

- Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (NSEB) niteliğindeki binaların Enerji Kimlik Belgesindeki enerji performans sınıfının B veya daha iyi olması ve aynı zamanda binanın birincil enerji ihtiyacının en az %5’i oranında yenilenebilir enerji kullanımına sahip olması zorunludur.

- Toplam yapı inşaat alanı 5000 m2 ve üzeri olan binaların NSEB olarak inşa edilmesi zorunludur.

- 1 Ocak 2025’den itibaren,

- NSEB niteliğindekibinaların Enerji Kimlik Belgesindeki enerji performans sınıfının B veya daha iyi olması ve aynı zamanda binanın birincil enerji ihtiyacının en az %10’u oranındayenilenebilir enerji kullanımına sahip olması zorunludur.

- Toplam yapı inşaat alanı 2000 m2 ve üzeri olan binaların NSEB olarak inşa edilmesi zorunludur.

Bu kapsamda NSEB ve yenilebilir enerji,

Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (NSEB): Yüksek enerji performansına ve aynı zamanda belli oranda yenilenebilir enerji kullanımına sahip olan binayı,

Yenilenebilir enerji: Hidrolik, rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle, biyogaz, dalga, akıntı ve gel-git gibi fosil olmayan enerji kaynaklarından elde edilebilen enerjiyi, şeklindetanımlanmıştır.İlgilenen üyelerimiz için ilgili mevzuatlara aşağıdaki linkten erişim sağlanabilmektedir.

Konuyla ilgili Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından hazırlanan bilgi notu ektedir.

Üyelerimize önemle duyurulur.

binalarda-enerji-performansi-yonetmeliginde-degisiklik-yapilmasina-dair-yonetmelik-hk.pdf