* CIP/EIP Kapsamında Açılan Çağrılar - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* CIP/EIP Kapsamında Açılan Çağrılar

Sayın Üyemiz,

Avrupa Birliği’nin en önemli programlarından olan Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programı (CIP), Avrupa`daki işletmelerin rekabet gücünün artmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Küçük ve orta ölçekli işletmeleri (KOBİ`ler) hedef alan bu program, inovasyon faaliyetlerini desteklemekte, finansman kaynaklarına erişim olanaklarını iyileştirmekte ve bölgesel bazda iş destek hizmetleri sunmaktadır. Söz konusu program aşağıda belirtilen üç alt bileşenden oluşmaktadır:

•Girişimcilik ve Yenilik Programı (EIP-Entrepreneurship and Innovation Programme)

•Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politikaları Destek Programı (ICT-Information Communication Technologies Policy Support Programme)

•Avrupa Akıllı Enerji ve Teknoloji Programı (IEE-Intelligent Energy Europe Programme)

Girişimcilik ve Yenilik Programının (EIP) alt programlarından biri olan "Yenilik Projeleri" kapsamında açılan üç proje teklif çağrısı hakkında detaylı bilgi aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır.

1. "Elektrikli Araç Teknolojilerinin Teşviki` konulu proje teklif çağrısının toplam bütçesi 2300.000 Avro olup, proje teklif çağrısına son başvuru tarihi 30 Nisan 2012 olarak belirlenmiştir.

Söz konusu proje çağrısı, bünyesinde aşağıda belirtilen iki eylemi barındırmaktadır.

Eylem 1 kapsamında, yarış etkinliklerinde kullanılacak ve geleneksel yakıtla çalışan benzer özelliklere sahip olan bir araca performans anlamında en yakın olan bir konsept elektrikli aracın tasarımı ve yapımı gerçekleştirilecektir. Bu eylem kapsamında; tek proje desteklenecek olup, AB katkısı 2.000.000 Avro`yu geçmeyecektir.
Eylem 2 kapsamında, Eylem 1 çerçevesinde yapılmış elektrikli arabanın halka açık bir etkinlikle tanıtımı gerçekleştirilecektir. Bu eylem kapsamında; tek proje desteklenecek olup, AB katkısı 300.000 Avro`yu geçmeyecektir.

2."Avrupa Yaratıcı Bölgeler:" konulu proje teklif çağrısının toplam bütçesi 1.000.000 Avro olup, proje teklif çağrısına son başvuru tarihi 4 Mayıs 2012 olarak belirlenmiştir.

Söz konusu çağrı kapsamında; geleneksel sanayi bölgelerinin yenilenmesinde yaratıcı endüstrilerin dönüştürücü gücünü göstermek amacıyla iki adet büyük ölçekli "Avrupa Yaratıcı Bölgeleri"nin oluşturulması öngörülmektedir. "Avrupa Yaratıcı Bölgeleri" geleneksel sanayi bölgelerinin güçlü bir değer mirasına ve kültürel kimliğe sahip geleneksel çerçevede; kültürel, mesleki ve imalat odaklı endüstrilerin yapısal dönüşümünü canlandırmak için her türlü yaratıcılığın desteklenmesi ve yaratıcı endüstrilerin ve hizmet inovasyonunun daha iyi kullanılması sağlanacaktır.

3."Genç girişimciler için Erasmus" konulu proje teklif çağrısının toplam bütçesi 3.100.000 Avro olup, proje teklif çağrısına son başvuru tarihi 31 Mayıs 2012 olarak belirlenmiştir.

Söz konusu çağrının amacı, CIP-EIP katılımcı ülkelerinden yeni girişimcilerin, diğer katılımcı ülkelerden tecrübeli girişimcilerin işletmelerinde bir dönem geçirerek tecrübelerini zenginleştirmelerini, bilgilerini geliştirmelerini ve çevrelerini genişletmelerini sağlamaktır. Bu kapsamda, çağrının beklenen çıktılar aşağıdaki gibidir:

•550 yeni girişimcinin diğer CIP katılımcı ülkelerinde yer alan ev sahibi girişimciler tarafından eğitilmesi ve söz konusu girişimcilerle vakit geçirmeleri,

•Yeni işler, ortak girişimler, yan şirketler oluşturma ve iş alanında sınır ötesi işbirliğini destekleme,

•Yeni girişimciler, ev sahibi girişimciler ve aracı kuruluşlar arasında ağ oluşturulmasının daha fazla geliştirilmesi,

•Ev sahibi girişimcilerin uluslararası faaliyetlerinin ve inovasyon kapasitesinin geliştirilmesidir.

Bu kapsamda; anılan çağrının amacı, finansmanı, seçilebilirlik kriterleri, başvuru koşulları ve prosedürlerine ilişkin detaylı bilgilere, Odalar birliği web sitesi

http://tobb.org.tr/AvrupaBirligiDairesi/Sayfalar/AnaSayfa.aspx linkinden ulaşılabilmektedir.