ÇOCUKLARIN İHMAL VE İSTİSMARDAN KORUNMASI - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

ÇOCUKLARIN İHMAL VE İSTİSMARDAN KORUNMASI

Sayın üyemiz malumlarınız olduğu üzere ilçemizin turizm merkezi olması, özellikle yaz dönemleri kalabalık olması ve basının ilgi odağı konumunda bulunması gibi faktörlerden dolayı ilçemiz sık sık görsel ve yazılı basında yer almakta olup, çocukların uygun olmayan ortamlarda bulunması, çalıştırılması gibi olumsuz haberlerde yer almaktadır.

Korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocukların korunmasına, haklarının ve esenliklerinin güvence altına alınmasına ilişkin usul ve esaslara dair çıkarılan 5395 sayılı Çocuk Koruma kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunun ilgili maddelerine göre Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu 8.Maddesi (d) bendi “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Anayasal düzenine, genel güvenliğe ve genel ahlâka zararı dokunacak oyun oynatılan, temsil verilen, film veya video bant gösterilen yerler ile internet üzerinden yapılan yayınlara izin verilen yerler” ve aynı kanunun 12.Maddesi Kanunî istisnalar saklı kalmak üzere, eğlence, oyun, içki ve benzeri amaçlı umuma açık ve açılması izne bağlı yerlerde onsekiz yaşından küçükler çalıştırılamaz. Polis bar, pavyon, gazino, meyhane gibi içkili yerler ile kıraathane ve oyun oynatılan benzeri yerlere yanlarında veli ve vasileri olsa bile onsekiz yaşını doldurmamış küçüklerin girmesini meneder uyarınca ilçemizde gerekli rehberlik ve denetleme çalışmaları mobil ekiplerce sürdürülmektedir.

Üyelerimizin yukarıda belirtilen kanun maddelerine dikkat etmelerini, ilgili kamu idarelerince denetimlerin uygulanabileceğini önemle üyelerimize hatırlatırız.