EMLAKÇI VE MÜTEAHHİTLERE YÖNELİK MESLEKİ YETERLİLİK BELGE SINAVLARI ODAMIZDA DÜZENLENECEK
Değerli Üyemiz,
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğinin 10.maddesinde “Sorumlu Emlak Danışmanlarının Seviye 5, Emlak Danışmanlarının ise Seviye 4 mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gerekir” ibaresi yer almaktadır.
Bu kapsamda Odamız ile TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri işbirliğinde “Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5” ve “Emlak Danışmanı Seviye 4” mesleki yeterlilik sınavları 9 Kasım 2020 tarihi itibariyle Odamızda yapılacak olup, sınav başvuruları 4 Kasım 2020 Çarşamba günü mesai bitimine kadar FTSO ’ya yapılabilecektir.
Gerçekleştirilen yazılı ve uygulamalı sınav sonucunda başarılı olan katılımcılar “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi” almaya hak kazanmaktadır. Belge almaya hak kazanan katılımcılar Yetki belgesi başvurusu için; Ticaret Bakanlığının web sayfasında yer alan Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS) üzerinden e-posta adı ve şifre ile Yetki Belgesi başvurusu yapmaları gerekmektedir.
Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan “Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği”ne istinaden “Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği” ile tapu kütüğüne kayıtlı olsun ya da olmasın taşınmaz alım satımı ve kiralanması ile tapu işlemlerine aracılık eden, taşınmazla ilgili danışmanlık ve yönetim hizmeti veren gerçek veya tüzel kişi tacirlerin faaliyetlerine devam edebilmeleri için Ticaret İl Müdürlükleri’nden ‘Yetki Belgesi’ alması zorunlu hale getirilmiştir.
Diğer yandan konut sektöründe yer alan müteahhitlerinde ev alım satım işlemlerinde emlakçılık belgesi alma zorunluluğu kapsamına girdikleri, ayrıca firmada yer alan şube müdürü ile satış pazarlama elemanlarının da bu belgeyi almaları gerektiği ifade edilmektedir.
KİMLER HANGİ YETKİ BELGESİ İÇİN BAŞVURU YAPABİLİRLER
Yetkili |
Alınacak Mesleki Yeterlilik Belgesi |
Firma Sahibi |
Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 |
Pazarlama/ Satış Personeli |
Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 4 |
MESLEKİ YETERLİLİK BELGE İSTİSNALARI
5/6/2018 tarihi itibarıyla taşınmaz ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletme ve sözleşmeli işletmelerin;
a) Gerçek kişi işletmesi olması halinde, o tarihteki işletme sahibi,
b) Tüzel kişi işletmesi veya şube olması halinde, o tarihte taşınmaz ticareti faaliyetlerini yürüten yetkili temsilcilerinden biri, tarafından yapılan yetki belgesi başvurularında 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (d) bendinin 2 numaralı alt bendinde belirtilen lise mezuniyeti şartı aranmaz.
(3) (Değişik:RG-14/10/2020-31274) 5/6/2018 tarihi itibarıyla taşınmaz ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletmeler adına ikinci fıkrada belirtilen kişiler tarafından 31/3/2021 tarihine kadar yapılan yetki belgesi başvurularında, 5/6/2018 tarihinden önce Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar veya üniversitelerden taşınmaz ticaretine ilişkin eğitim sertifikası alınmış olması koşuluyla, 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmaz.
(4) (Değişik:RG-14/10/2020-31274) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla taşınmaz ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletme ve sözleşmeli işletmeler adına, ikinci fıkrada belirtilen kişiler tarafından 31/3/2021 tarihine kadar yapılan yetki belgesi başvurularında:
a) 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (d) bendinin 5 numaralı alt bendinde belirtilen mesleki eğitim şartı aranmaksızın yetki belgesi verilir. Söz konusu şartı haiz olunduğunu gösteren belgenin 31/12/2021 tarihine kadar Bilgi Sistemine aktarılmaması veya il müdürlüğüne teslim edilmemesi halinde bu işletmelerin yetki belgeleri iptal edilir.
b) 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (d) bendinin 6 numaralı alt bendinde belirtilen mesleki deneyim şartı aranmaz.
(5) (Değişik:RG-14/10/2020-31274) 5/6/2018 tarihi itibarıyla taşınmaz ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan sözleşmeli işletmeler adına ikinci fıkrada belirtilen kişiler tarafından 31/3/2021 tarihine kadar yapılan yetki belgesi başvurularında da üçüncü fıkra ile dördüncü fıkranın (a) bendi uygulanır.
(6) (Ek:RG-14/10/2020-31274) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla emlak danışmanlığı yapanlar hakkında 14 üncü maddenin ikinci fıkrasının (l) bendi uygulanmaz.
(7) (Ek:RG-14/10/2020-31274) 31/3/2021 tarihinden önce Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi alan emlak danışmanlarının bu belgeleri ilgili mevzuatı kapsamında iptal edilmediği sürece bu kişilerde Seviye 4 mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmaz.
YETKİ BELGESİ VERİLMESİNDE ARANAN ŞARTLAR
Madde 6 – (1) İşletmeye yetki belgesi verilebilmesi için;
1) On sekiz yaşını doldurmuş olması,
2) En az lise mezunu olması,
3) İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile 9.6.1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması,
4) Kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası almamış veya devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı, haksız mal edinme, işkence, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, hayasızca hareketler, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması,
5) Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca taşınmaz ticareti konusunda verilen en az yüz saatlik eğitimde başarılı olması,
6) Yetki belgesi başvurusunun yapıldığı tarihten önceki son beş yıl içinde ortaöğretim mezunlarının en az on iki ay; ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunlarının ise en az altı ay emlak danışmanlığı veya sorumlu emlak danışmanlığı yapmış olması,
gerekir.
(2) Sorumlu emlak danışmanlarının, ortaöğretim veya yükseköğretim kurumlarının taşınmaz ticareti ile ilgili alanlarından ya da bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları durumunda birinci fıkranın (d) bendinin (5) numaralı alt bendinde belirtilen mesleki eğitim şartı ile (6) numaralı alt bendinde belirtilen mesleki deneyim şartı aranmaz.
(3) Sözleşmeli işletmeye yetki belgesi verilebilmesi için;
a) Sözleşmeli işletmenin, birinci fıkranın (d) bendinin (6) numaralı alt bendinde belirtilen mesleki deneyim şartı hariç olmak üzere birinci fıkrada belirtilen şartları taşıması,
b) 21 inci maddede belirtilen sözleşmenin yapılmış olması,
c) İşletmenin yetki belgesinin bulunması ve sözleşmeli işletmesini Bilgi Sistemi üzerinden il müdürlüğüne bildirmiş olması,
gerekir.
(4) Birinci fıkranın (d) bendinin (5) numaralı alt bendinde belirtilen mesleki eğitim şartına ilişkin usul ve esaslar ile bu şarttan muafiyet sağlayan eğitim alanları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak Bakanlıkça belirlenir.
TAŞINMAZ TİCARETİ YAPILAN İŞ YERLERİNDE ARANAN ŞARTLAR
Taşınmaz ticaretinde ortak hükümlere ilave olarak aşağıdaki şartlar aranır (09.06.2020 tarihli ve 2626 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğine istinaden):
1- Faaliyet alanı, ilgili mevzuatı uyarınca bağımsız bölüm niteliğine sahip olacaktır.
2- Faaliyet alanı, en az yirmi metrekare olacaktır. Ancak birden fazla tacir veya esnaf ve sanatkârın faaliyet gösterdiği iş yerinde faaliyet alanı her bir tacir veya esnaf ve sanatkâr için beş metrekare artırılarak hesaplanacaktır.
3- İçinde idari büro ve kabul yeri ile dosyalama işleminin fiziksel olarak yapılması durumunda arşiv
bölümü bulunacaktır.
4- İkamet amacıyla kullanılmayacaktır.
5- Taşınmaz ticaretinden başka ticari faaliyette bulunulmayacaktır.
6- Faaliyet sınıfı için aranması gereken genel şartlar ile bu bölümün ilgili maddelerindeki özel
Şartlar, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeden önce yerinde kontrol edilecektir
SINAV BAŞVURUSU İÇİN GEREKEN EVRAKLAR
BELGE TESLİMİ
Sınavlarda başarılı olan katılımcıların belgeleri Odamıza ulaştıktan sonra katılımcıyla iletişime geçilmektedir. Belgeler Logo Marka ve Belge Kullanım Sözleşmesi ile Belge teslim formunu doldurulup / imzalanması ve dekontun iletilmesi sureti ile Odamızdan sadece belge sahibine teslim edilecektir.
***Sınavdan başarılı olan adaylar “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi” alabilmeleri için Mesleki Yeterlilik Kurumu’na belge masraf karşılığı olarak 150 TL belge ücreti ödemeleri gerekmektedir.
Başvuru yapmak ve detaylı bilgi almak için;
Aslı Pınar TAŞKIN
Oda Muamelat Memuru
Tel : (252) 614 11 15 / 124
Fax : (252) 614 57 91
E-Posta : pinar.taskin@fto.org.tr