*Hanutçuluk - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

*Hanutçuluk

MUĞLA VALİLİĞİ

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü;

Sayı: B.16.0.APİ.4.48-325.99-1186                                                                                                                                                                 21.02.2012

Konu: Hanutçuluk

FETHİYE KAYMAKAMLIĞI`NA

İlimize gelen yerli ve yabancı turistlerin tatillerini kaliteli, güvenli ve huzurlu bir şekilde geçirmelerini engelleyen hanutçuluk, ilimiz turizminin dünya pazarında yakaladığı olumlu gelişmelerin gelecek yıllarda da sürdürülerek daha üst seviyelere ulaşmasını da olumsuz etkilemektedir.

Valiliğimizin Alo 179 Turizm Çağrı ve Danışma Merkezine gelen şikayetler incelendiğinde; söz konusu şikayetlerin önemli bir kısmını hanutçuluğun oluşturduğu görülmektedir.

Bilindiği üzere; 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu`nun 8/f maddesinde; her türlü denize elverişli araçlarla günübirlik tur düzenleyen veya her türlü mal ve hizmet satanlardan, müşteriye faaliyetlerini duyururken veya müşteri kabul ederken çevreyi veya müşteriyi rahatsız edecek yöntemler kullananların mahallin en büyük mülki amiri tarafından otuz günü geçmemek üzere geçici süreyle faaliyetten men edileceği ve bu maddede yazılı fiiller sebebiyle bir yıl içinde 3 defa faaliyetten men edilen işyerlerinde, bu fiiller tekrar işlendiği takdirde, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının, mahallin en büyük mülki amirinin bildirimi üzerine, belediye veya il özel idaresi tarafından beş iş günü içinde iptal edileceği belirtilmektedir.

Ayrıca, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu`nun 37. maddesinde mal veya hizmet satmak için başkalarını rahatsız eden kişi, Elli Türk Lirası para cezası ile cezalandırılır (2) "Bu kabahat dolayısıyla idari para cezası vermeye kolluk veya belediye zabıta görevlileri yetkilidir" ifadesi yer almaktadır.

Bu nedenle, yerli ve yabancı turistleri en çok rahatsız eden hanutçuluk eylemleri ile etkin mücadele edebilmesi için, konuyla ilgili gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve Kaymakamlığınızca görev alanınızda hanutçuluğa meydan verilmemesi için hassasiyet gösterilerek gerekli tedbirlerin alınması, konuyla ilgili işyeri kapatma cezalarının caydırıcılığın sürdürülebilmesi ve her ay hanutçulukla ilgili yapılan işlemlerin sonucundan Valiliğimize bilgi verilmesini rica ederim.

Fatih ŞAHİN

Vali