Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, 05/07/2013 tarih ve 28698 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Hijyen Yönetmeliği, çeşitli sıhhi ve gayrisıhhi iş yerlerinde hijyen eğitimleri verilerek bilgili ve bilinçli bir toplum oluşturulması ve bu şekilde halk sağlığının geliştirilmesi amacına yönelik olarak uygulamaya konmuştur.
Buna göre Hijyen Yönetmeliği kapsamındaki işyerlerinde işletmelerin, sorumluluk alanları ile ilgili çalıştırdıkları personelin gıda hijyeni ile ilgili konularda eğitilmelerini sağlamaları gerekmektedir. Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu eğitimi almaya mecburdur. Söz konusu eğitimlerin, 05.07.2014 tarihine kadar Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı eğitim kurumlarına (Halk Eğitim Merkezlerine) başvurularak tamamlanması ve belgelendirilmesi gerekmektedir.
Bu yönetmelik kapsamında, bakanlıklar veya mahalli idareler tarafından yürütülecek denetimler ile belgeli personel çalıştırılmadığı tespit edilen işletmelere 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 282 nci maddesine göre cezai işlem uygulanacaktır.
Hijyen Eğitimi alması zorunlu kılınan sektörler ve meslek grupları:
1 |
Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri (Cilt , Dövme ve Takı, Makyaj Uzmanı ,Vücut Bakımı, Kuaför, Kaplıca, Hamam ) |
2 |
Pazarlama ve Perakende ( Kantin işletmeciği, Meyve ve Sebze Satış Elemanlığı, Su ve Deniz Ürünleri Satış Elemanlığı, Şarküteri, Bakkal ve Gıda Pazarları Satış Elemanlığı, Tarım Ürünleri Satış Elemanlığı) |
3 |
Yiyecek İçecek Hizmetleri · Aşçı Hijyen Eğitimi (Döner, Kebap, Lahmacun, Fast-food, Pizza, Hamburger, Börek, Mantı ve Gözleme vb. yerlerde çalışanlar Aşçı Hijyen Eğitimini alabilirler. · Bar Görevlisi Hijyen Eğitimi · Et ve Et ürünleri İşlemeciliği Hijyen Eğitimi · Otel/Motel ve Lokanta Yöneticileri Hijyen Eğitimi · Pastacı Hijyen Eğitimi (Tatlıcı, Dondurma, Salep, Boza, Şekerleme Hazırlama ve Sunum ) · Servis Görevlisi Hijyen Eğitimi · Şef Hijyen Eğitimi |
4 |
Toplum Sağlığını Koruyucu Hizmetler (Su Temini (üretimi) Hijyen Eğitimi |
5 |
Gıda Teknolojisi · Çay Üretimi ve İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi · Gıda Kontrol Elemanı · Hububat İşleme elemanı(Pastane ve Fırın Ürünleri imalatı, Hamur Tatlıları İmalatı, Makarna İmalatı, Bisküvi, Gofret İmalatı, Öğütülmüş Tahıl İmalatı, Nişasta İmalatı, Yufka İmalatı vb. yerlerde çalışanlar) · Süt İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi (Süthane İşletmeciliği, Peynir, Tereyağı, Yoğurt, Dondurma İmalatı vb. yerlerde çalışanlar bu eğitimi alabilirler) · Zeytin İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi · Sebze ve Meyve İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi · Zeytin İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi · Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzeme Üretimi Hijyen Eğitimi (Üretim yapmaksızın her türlü gıda ürünü paket ve ambalaj üretimi |
Hijyen Yönetmeliği’ne göre çalışmaya engel teşkil eden hastalıklar:
Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, 05/07/2013 tarih ve 28698 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Hijyen Yönetmeliği’ne göre;
1. Aşağıda belirtilen hastalıkları bulunanlar iyileşme hâlini/bulaştırıcılığın olmadığını raporla belgeleyene kadar bu yönetmelik kapsamındaki iş yerlerinde çalışamaz ve çalıştırılamazlar:
a) Gıda ile taşınabilen bir hastalığı olan veya bu hastalığın taşıyıcısı durumundaki kişiler ile ishali bulunanlar.
b) Vücudun görünür kısımlarında açık/enfekte yara, deri enfeksiyonu ve benzeri halkta tiksintiye yol açabilecek deri lezyonları bulunanlar; cüzzam, frengi ve verem hastalığına yakalananlar.
c) 30/5/2007 tarihli ve 26537 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bulaşıcı Hastalıklar Sürveyans ve Kontrol Esasları Yönetmeliğinde yer alan, hijyen ilkelerine uyulmadığı durumlarda halk sağlığı açısından problem oluşturabilecek hastalığı bulunanlar.
2. Çalışanlar, hastalıkları konusunda işverene bilgi vermekle yükümlüdür.
İyileşme hâlinin belirlenmesi
Hijyen Yönetmeliği kapsamında bulunan iş yerlerinde çalışmaya engel hastalığı bulunanlar, hastalıklarının iyileştiğini/bulaştırıcılığın olmadığını gösteren tabip/uzman tabip raporunu ibraz etmeleri durumunda çalışabilir veya çalıştırılabilirler.