*İHRACAT YAPAN ÜYELERİMİZİN DİKKATİNE - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

*İHRACAT YAPAN ÜYELERİMİZİN DİKKATİNE

İhracat Yapan Üyelerimizin Dikkatine;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) edinilen yazıda; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre ihraç ürünlerin ambalajlanmasında kullanılan ahşap malzemelerin uluslararası mevzuata uygun olmaması nedeniyle 2016 yılı Nisan ayına ait 12 adet bildirim alındığı, bu bildirimlerin büyük bir kısmının bitkisel veya hayvansal ürünler dışındaki ürünlerin ihracatında kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri olduğu belirtilmektedir.

İhracatta kullanılan ahşap malzemelerin 27.05.2015 tarihli ve 29368 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Işıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik hükümlerine göre işleme tabii tutulmuş ve uluslararası mevzuat hükümlerine göre işaretlenmiş olması gerektiği ifade edilmektedir.

Yazıda ayrıca, Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkelerden alınan bu uyarıların elektronik sistem üzerinden diğer ülkeler tarafından görülmesinin önüne geçmek, ülkemizin bu alandaki imajının zedelenmesini önlemek için mevzuata uygun hareket etmesi hususunda Odamızca bilgilendirme yapılması rica edilmekte; AB üyesi ve diğer ülkeler tarafından ülkemiz menşeli ürünlere ilave tedbirler getirilmemesine adına, ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemelerinin uluslararası mevzuata uygun olması konusunda gerekli özenin gösterilmesi vurgulanmaktadır.