İhracatçılarımızı Hedef Alan Dolandırıcılık Girişimleri Hk. - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

İhracatçılarımızı Hedef Alan Dolandırıcılık Girişimleri Hk.

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Bağdat Ticaret Müşavirliği’nden alınan bir yazıya atfen, yazıda bilgileri iletilen sahte kurum isimleri kullanılarak Türk ihracatçıları ile irtibata geçildiğinin anlaşıldığı belirtilmiştir. Yazıda devamla, Irak devleti adına hareket ettiklerini ve resmi kurumlar olduklarını iddia eden bu tür şahıs veya kurumlara karşı firmalarımızın dikkatli olması ve gerektiğinde Bağdat Ticaret Müşavirliği ile irtibata geçmeleri tavsiye edilmiştir.

Yazıda; Bakanlığımıza Bağdat Ticaret Müşavirliğimiz tarafından iletilen bir yazıda, son dönemde, Irak’tan “Iraq Infrastructural Project & Reconstruction Contract Office (IIPRCO)” ve “Iraq Rehabilitation Construction Commission (IRRCC)” gibi sahte kurum isimleri kullanılarak Türk ihracatçıları ile irtibata geçildiğinin anlaşılmakta olduğu, söz konusu faaliyet kapsamında halihazırda www.iprco-iq.org ve www.irrcci-gov.com gibi internet siteleri de kullanılmakla beraber farklı ve benzer sitelerinde kullanılma ihtimalinin bulunduğu vurgulanmaktadır. Yazıda devamla; söz konusu sahte kurum ve sitelerin firmalarımızla olan iletişimde, yüklü miktarda sipariş ve peşin ödeme taahhüdüyle güven kazanmaya çalıştıkları, sonrasında ise farklı gerekçelerle para talep ederek dolandırıcılık teşebbüsünde bulundukları yönünde bilgi edinildiği belirtilmekte olup, Irak’ın yeniden imarı alanındaki projelerle ilgili yetkili oldukları izlenimi veren bu sahte kurum veya şahısların, Irak devlet kurumlarının ismiyle farklı türde sahte evrak da düzenleyebildikleri belirtilmektedir. Irak devleti adına hareket ettiklerini ve Irak’ın imarı için proje yürüten resmi kurumlar olduklarını iddia eden bu tür şahıs veya kurumlara karşı firmalarımızın dikkatli olmasının büyük önem arz ettiği vurgulanan yazıda, bağlantı kurmadan önce söz konusu kurum ve şahısların doğru olup olmadığının araştırılması tavsiye edilmektedir.

Ayrıca ihtiyaç olması halinde ilave bilgi için Bağdat Ticaret Müşavirliğine (bagdat@ticaret.gov.tr) başvurulabileceği bildirilmiştir.

Üyelerimize duyurulur.