İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITI TİCARETİNDE GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITI TİCARETİNDE GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda,

T.C. Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nden alınan yazıya atfen, Birliğimize intikal eden yazıda; ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden tüm işletmelere Güvenli Ödeme Sistemi’nin kullanımına ilişkin bilgilendirme yazısında;

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasında, ikinci el motorlu kara taşıtı alım satımında ödemenin nakit yapılması halinde taşıtın satış bedelinin, Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluş tarafından taşıt mülkiyeti ile satış bedelinin eş anlı el değiştirmesini sağlayacak şekilde oluşturulan elektronik sistem üzerinden ödeneceği hüküm altına alındığı bildirilmektedir.

Yazıda; ilgili hüküm doğrultusunda Bakanlık ve Türkiye Noterler Birliği (TNB) arasında 7.1.2020 tarihinde imzalanan protokolle güvenli ödeme sisteminin oluşturulması ve işletilmesi hususunda TNB yetkilendiği belirtilerek Güvenli Ödeme Sistemi TNB tarafından 3.2.2020 tarihinde hazır hale getirilerek kullanıma açılmış olmasına rağmen ikinci el motorlu kara taşıtı satış sayısı ve Sistemin kullanım sayısı karşılaştırıldığında işletmelerce anılan Yönetmelik hükmüne riayet edilmediği sonucuna ulaşıldığı belirtilmiştir.

Bu çerçevede, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmelerce yapılan satışlarda taşıt bedelinin tamamının ya da bir kısmanın kağıt veya madeni para ya da havale veya EFT gibi yöntemlerle ödenmesi durumunda Güvenli Ödeme Sisteminin kullanılması gerekmekte olup firmaların idari yaptırıma maruz kalınmamasını için ilgili sistemin kullanılması hususu önemle duyurulur.

Yönetmelik