*İl Sağlık Müdürlüğü’nün Portör Muayeneleri Hakkında - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

*İl Sağlık Müdürlüğü’nün Portör Muayeneleri Hakkında

MUĞLA VALİLİĞİ

İl Sağlık Müdürlüğü

İlgi a) Sağlık Bakanlığı Sağlık Genel Müdürlüğü 27.01.2005 tarih ve 1059 sayılı Genelgesi

İlgi b) Sağlık Bakanlığı Sağlık Genel Müdürlüğü 02.07.2007 tarih ve 18365 sayılı Genelgesi

İlgi c) Sağlık Bakanlığı 25.05.2010 tarih ve R.G.27591 sayılı Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği

Bilindiği gibi parazit ve portör muayeneleri ilgi (a), (b), (c) ‘de belirtilen genelgeler ve yönetmelik doğrultusunda yapılmaktadır. İlimizde de laboratuar tetkikleri ve portör muayene kartlarının onaylanması işlemlerinde birlikteliğin sağlanması için konunun yeniden gözden geçirilerek bütün kurumlarımızda belirli bir standardizasyonun sağlanmasının daha uygun olacağı düşünülmüştür.

Bu konuda Bakanlığımızın ilgi (a) ve (b) genelgelerine uymakla birlikte 13.12.2010 tarihinde aile hekimliği uygulamasına geçilmesi nedeniyle ve Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği’nin 4. madde, 3. fıkra, L bendinde “ İlgili mevzuatta birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce kişiye yönelik düzenlenmesi öngörülen her türlü sağlık raporu, sevk evrakı, reçete ve sair belgeleri düzenler” denildiğinden parazit portör muayenesi için başvuran kişiler, belediye hekimi bulunan yerleşim yerlerinde belediye hekimlerine, bulunmayan yerleşim birimlerinde de aile hekimlerine müracaat ederek, belediye ve aile hekimlerince burun, boğaz, gaita kültürü ve gaitada parazit incelemesi için ücretsiz hizmet veren Muğla Merkez, Marmaris, Fethiye, Milas ve Bodrum Halk Sağlığı Laboratuarlarına, akciğer grafisi için de Muğla Merkez, Fethiye ve Milas Verem Savaş Dispanserlerine sevk edilecektir.

Halk Sağlığı Laboratuarı ve Verem Savaş Dispanserlerinden alınan analiz raporları aile hekimi ya da belediye hekimi tarafından Portör Muayene Kartlarına işlenecek, onaylanacak ve portör muayenesi tamamlanacaktır.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılmış özel sağlık kurum ve kuruluşlar (gezici tarama araçları, özel hastaneler ve laboratuarlar vb.) da kendilerine parazit portör analizi için başvuran kişilerin laboratuar tetkiklerini yaparak sonuçları ilgili Toplum Sağlığı Merkezi’ne gönderecek ve mutlak suretle Toplum Sağlığı Sorumlu Hekimi tarafından raporlar onaylanacaktır. Onaylanmış laboratuar sonuçları aile hekimi ya da belediye hekimi tarafından değerlendirilerek portör muayene kartlarına işlenecektir.

Tüm işlemlerin yukarıda belirtilen genelge ve yönetmelikler çerçevesinde yapılması hususunda,

Bilgilerinize ve gereğini rica ederim.

Sebahattin KAPUCU

Vali Yardımcısı