* Irak Mobilya İhracatı Hakkında - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* Irak Mobilya İhracatı Hakkında

Sayın Üyemiz,

01 Temmuz 2011 tarihinden bu yana Merkezi Irak Yönetimi tarafından sürdürülen sevk öncesi uygulamasına 12 Mayıs 2012 tarihinde Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi tarafından da kati olarak başlanmasıyla, Irak gümrüklerinde, yetkilendirilmiş gözetim şirketlerinden alınan Uygunluk Sertifikası aranmaya başlamıştır.

Söz konusu uygulama kapsamında denetime tabi olan ürünlerin listesinin zaman içinde genişlediği iletilmekte ve mobilya ürünlerinin de sevk öncesi incelemeye dâhil edilerek, uygulamanın 01 Eylül 2012 tarihi itibariyle Irak tarafından başlatılmıştır. Yapılan girişimler sonucunda mobilyalar için sevk öncesi gözetim uygulamasının önce 30 Eylül 2012 tarihine, daha sonra yine girişimler sonucunda 31 Aralık 2012 tarihine ertelenmiştir.

Ayrıca, Irak tarafınca mobilyacılar için denetimin neye göre yapılacağına esas oluşturan bir şablonun daha önce, ihracatçılarımıza iletilmek üzere Ekonomi Bakanlığınca Türkiye İhracatçılar Meclisi`ne iletilmiştir. 31 Aralık 2012 tarihinden itibaren başlayacak olan denetimlerde herhangi bir sorunun yaşanmaması için, söz konusu şablonun titizlikle incelenmesi ve gerekli hazırlıkların yapılmasının önem arz edilmektedir.