İRAN’A YÖNELİK YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI SÜRECİ - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

İRAN’A YÖNELİK YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI SÜRECİ

T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın yazısına istinaden 30.11.2015 ve 22029 sayı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden Odamıza gönderilen yazıda, İran’ın  nükleer programını kısıtlaması karşılığında bu ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımların hafifletilmesini öngören Kapsamlı Ortak Eylem Planı’na (KOEP) ilişkin özetle aşağıdaki bilgilerin yer aldığı bildirilmektedir.

İran’ın nükleer programını kısıtlaması karşılığında bu ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımların hafifletilmesini öngören Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) 14 Temmuz 2015 tarihinde  P5+1 ile İran arasında yürütülen müzakereler sonucunda imzalanmış ve söz konusu anlaşmayı onaylayan 2231 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı 20 Temmuz 2015 tarihinde kabul edilmiştir. Anlaşma, ABD Kongresi’nde 17 Eylül 2015 tarihinde lehte oylanmış ve İran Anayasası Koruyucular Meclisi tarafından da "Kabul Edilme Günü" olarak onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

İran’ın nükleer programına ilişkin anlaşmada kayıtlı bir dizi tedbiri hayata geçirdiği Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından doğrulandığında, anlaşmanın uygulama süreci başlayacak olup, "Uygulama Günü" olarak adlandırılan bu tarihin 2015 Aralık sonu veya 2016 Ocak ayına tekabül etmesi öngörülmektedir.

"Kabul Edilme Günü" ile "Uygulama Günü" birbirinden farklı olmakla birlikte, İran’a yönelik yaptırımlar "Uygulama Günü" belirleninceye kadar yürürlükte olacaktır."

Söz konusu bilgilere ilişkin detaylı bilgi notunun TOBB’ un web sitesinin (www.tobb.org.tr) "Hizmetler / Uluslararası İş İmkanları-Ülke Duyuruları-İran" bölümünde yer aldığı bildirilmektedir.