İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasında AZ TEHLİKELİ sınıfta faaliyet gösteren 50 altı çalışanı olan işletmeler ile KAMU kurumlarında, sürekli iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminden İSG hizmeti alınmasının, 2017’den 2020’ye 3 yıl erteleme yapılmasını da içeren 7033 sayılı “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 1 Temmuz 2017 tarihli ve 30111 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İSG ile ilgili kısmi erteleme yasa maddesi Resmi Gazetede aşağıdaki gibi yayımlanmıştır;
“50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde; (işe giriş, periyodik muayeneler ve tetkikler hariç) iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, işverenler veya işveren vekilleri tarafından (İSG sertifikası olması şartıyla) yürütülebilecek. 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri de (işyeri hekimleri yerine) aile hekimleri ve kamu sağlık hizmeti sunucularından hizmet alabilecek. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun, “iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri” ile “iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesi” hükümleri, 1 Temmuz 2017 yerine 1 Temmuz 2020’de yürürlüğe girecek.”
Sanayi ve Üretime Destek Yasa Tasarısı ile 2017’den 2020‘ye 3 yıl erteleme yapılan kısım; İSG-Katip (https://isgkatip.csgb.gov.tr/Logout.aspx) sisteminde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı için İSG-Katip ataması yapılarak, işyerlerinin periyodik ziyaretlerle olası meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı önleyici yaklaşımla profesyonel hizmetler alınmasıdır. Bunun dışında tüm işverenler ve çalışanlar İSG Mevzuatının tamamından sorumludur.
İş Sağlığı Güvenliğinde Aylık Sürekli Hekim ve Uzman Görevlendirmesi Dışındaki Tüm Yasal Yükümlülükler 1 Ocak 2013 İtibariyle Devam Etmektedir.
1 Ocak 2013 tarihli 6331 Sayılı İSG Kanunu ile; Kamu kurumları ile az tehlikeli sınıfta yer alan 50’den az çalışanı olan işletmelere aşağıdaki işveren yükümlülükleri resmi gazetede yayımlanarak devreye alınmış durumdaydı ve halen devam etmektedir. İSG-Katip ataması ile alınabilecek sürekli iş sağlığı güvenliği hizmeti zorunluluğu 2017‘den 2020‘ye 3 yıl ertelense dahi aşağıda bazı başlıkları verilen hizmetler OSGB firmalarından alınmaya devam edecektir.
Hali hazırda OSGB firmalarıyla sözleşme yapmış olan firmalar cezai müeyyidesi olan yasal bir zorunluluk olmasa da bir gereklilik olarak İSG hizmeti almaya devam edebilecekleri gibi aşağıda bazı başlıkları verilen zorunlu hizmetleri alarak sadece İSG-Katip atamasını kaldırabilirler.
1.İSG Risk Değerlendirme Raporu Hazırlanması
2.Acil Durum Planları, Yangın, Tahliye Eğitimi ve Tatbikatları (Yılda 1)
3.Tüm Çalışanların Sertifikalı İSG Eğitimi Alınması
4.Çalışanlar arasından belirli kişilerin ilkyardımcı sertifikası alması
5.Koruyucu donanım ve ekipmanların belirlenmesi, tedariği, eğitimi
6.Personel görev tanımlarının, İSG Talimatlarının ve prosedürlerin hazırlanması
7. İşyerinde kullanılması gereken iş güvenliği işaretlerinin belirlenmesi
8. Ortam ölçümleri, mühendislik kontrolleri ile işe – işyerine özgü diğer İSG gereklilikleri….
İşveren Hangi Durumlarda Sıkıntı Yaşar?
İş Kazası, Meslek Hastalığı, Çalışan Şikayeti, Denetim, Sigorta işlemleri, Yangın gibi afetlerde; işverenden İSG kanunu yükümlülükleri sorgulanacaktır. İşveren veya yetkili işveren vekili, eğitim ve sınav ile alınabilen “İSG Sertifikasına” sahip ise kuruluşundaki İSG yükümlüklerini ve sorumluluğu üstlenebilecektir. Ancak işin ehline bırakılmasının daha akıllıca olacağı kanısındayız.
Tehlike Sınıfınızı Nasıl Öğrenirsiniz?
· Az Tehlikeli Sınıflar; Eczaneler, Lokantalar, Oteller, Okullar, Yurtlar, Perakende Mağazalar, Marketler, Apartmanlar, Büroda hizmet verenler (avukatlar, muhasebeciler, gümrükçüler, emlakçılar, reklam ajansları…) Basit tarzda tekstil imalatı ve gıda imalat ve satış işleri vb…
· Tehlikeli Sınıflar; Dişçiler, Kuaförler, Film Yapım Şirketleri, kasaplar, ayakkabı ve mobilya gibi bazı fabrikalar…
· Çok Tehlikeli Sınıflar; Yapı – İnşaat Sektörü, Maden – Metal – Kimya Sanayi, Hastaneler…
> İşletmenizin Tehlike Sınıfı nı belirlemek için tıklayınız.