* Kazakistan`a Vizesiz Seyahat Eden Vatandaşlarımızın İkamet Sürelerinin Uzatımı Hakkında - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, Ülkemiz ile Kazakistan arasında mektup teatisi yoluyla akdedilen ve 14.04.1992 tarih ve 92/3042 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe giren, Vize Muafiyet Anlaşması ile 02.09.1993 tarihinde imzalanan Ek Protokol uyarınca, geçerli pasaport hamili her iki ülke vatandaşlarının birbirlerinin ülkesine yapacakları 30 gün ikamet süreli seyahatlerinde karşılıklı olarak vizeden muaf kılındıkları belirtilmektedir.

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliği’nden 28 Haziran 2010 tarihinde alınan 23 Haziran 2010 tarihli Nota’ya atfen, 1 Mart 2010 tarihinde yürürlüğe giren Kazakistan’ın yeni Vize Yönetmeliği çerçevesinde, 1992 tarihli Türkiye Vize Muafiyeti Anlaşması uyarınca, Kazakistan’a vizesiz seyahat eden geçerli pasaport hamili vatandaşlarımızın ikametlerini 30 günlük bir süre için uzatma hakkına sahip oldukları bildirilmektedir.

Kazakistan’a vizesiz olarak giden ve ikamet süresini uzatmak isteyen vatandaşlarımızın, 30 günlük muafiyet süresi dolmadan, yetkili Kazak makamlarına müracaat etmelerinde yarar bulunduğu ifade edilmektedir.
Ayrıca, Kazakistan’a daha uzun süreli (60 günden fazla) ve özel amaçlarla (çalışma, eğitim, aile birleşimi, vs.) seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın, Kazakistan’ın ilgili temsilciliklerinden amacına uygun vize müracaatında bulunmaları gerektiği kaydedilmektedir.