* Kazakistan`da Kazak-Türk OSB`nin Kurulması Hk. - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* Kazakistan`da Kazak-Türk OSB`nin Kurulması Hk.

Sayın Üyemiz,

Kazakistan’ın bölge valiliklerinin, Almaty Bölgesi ve Batı-Kazakistan Bölgesi de dâhil olmak üzere, Kazak-Türk Organize Sanayi Bölgelerinin kurulmasına ilişkin yer tahsisleri ve altyapı çalışmaları tamamlanmıştır.

Almaty Bölgesi Valiliği’nin Ortak Kazak-Türk Organize Sanayi Bölgesi için altyapı çalışmalarının yanı sıra bazı Türk menşeli fabrikaların da çalışmaları sürdürmektedir. Bölgenin toplam alanının 820 hektar olduğu ve Sanayi Bölgesi yakınlarında demiryolları, karayolları ağı, ulusal karayolu otobanı inşaatının tamamlanmakta olduğu bildirilmektedir. Bölge alanı içinde ülkenin en büyük petrol ve doğalgaz yatakları ve işleme fabrikaları ve ayrıca, petrol, doğalgaz, kimya, makine üretimi, inşaat malzemeleri üretimi alanında dünyaca büyük ve bölgesel büyüklükte birçok şirket ve fabrikaların yer aldığı kaydedilmektedir.

Batı Kazakistan Bölge Valiliği’nin Oral şehrinde ortak Kazak-Türk Organize Sanayi Bölgesi için 300 hektar alan tahsis etmiş olduğu, tüm gerekli altyapının tamamlandığı ifade edilmektedir. Sanayi bölgesinde enerji, petrol, kimya, makine ve inşaat malzemeleri üretiminin yapılması öngörülmektedir.

Almaty Bölge Valiliği ile Batı Kazakistan Bölge Valiliği’nin kurulacak Ortak Kazak-Türk Organize Sanayi Bölgeleri için Türk yatırımcıları davet ettiği ve Valiliklerin ilgilenen firmalarımızla Türkiye veya Kazakistan’da görüşmeler yapmaya hazır olduğu ifade edilmektedir.