* Kazakistan - Kaznex Ombudsman Hizmeti Hk. - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* Kazakistan - Kaznex Ombudsman Hizmeti Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’ dan Odamıza gelen yazıda, Kazakistan Cumhuriyeti Hükümeti’nin Yatırım Komitesi’ni iyileştirme ve yabancı yatırımcı güvenini arttırma amacıyla, yatırım aktivitelerinin görüşü1ebileceği ve önerilerin yapılabileceği yeni diyalog platformları oluşturulmaya çalışıldığı bildirilmektedir.

Ülkeye doğrudan yabancı yatırım çekebilmek için, Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı A. Issekeshev başkanlığında, yabancı yatırımcıların haklarını korumak üzere yatırım Ombudsmanlığı prensibi ile Yabancı Yatırımcıların Haklarını Koruma Çalışma Grubu kurulduğu belirtilmektedir.

Çalışma grubunun ana görevlerinin:

Yabancı yatırımcıların; vergi, gümrük, çevre ve diğer düzenleyici otoriteler tarafından haklarının ihlal edildiğine veya hukuk dışı muamele gördüklerine dair başvurularının dikkate alınması,

Devlet kurumlarının başvurularla ilgili faaliyetlerinin koordinasyonu,

Yabancı yatırımcıların haklarını ve menfaatlerini ilgilendiren konularda hazırlanacak yasalar ve düzenlemelere yardımcı olunması olduğu ifade edilmiştir.

Yatırım Ombudsmanının yetkili çalışma organının Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanlığı olacağı ve ilk başta Ombudsman toplantılarının üç ayda bir yapılacağı ve gerekli yasal düzenlemelerin yıl sonuna kadar bitirileceği ifade edilmektedir.

Yabancı yatırımcıların taleplerini ilgili Bakanlığın sekretaryasından, www.invest.gov.kz adresindeki destek merkezinden veya ombudsman@kaznexinvest.kz e-posta adresine iletebilecekleri bildirilmektedir.