* Kırıkkale Silah Sanayi İhtisas OSB Kuruluşu Hk. - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* Kırıkkale Silah Sanayi İhtisas OSB Kuruluşu Hk.

Değerli Üyemiz,

Kırıkkale ilinde, Kayseri yolu üzerinde Arpalı Çukuru mevkiinde bulunan 500 dönümlük alan üzerinde 64 parsel (48 adedi 3 ile 5 dönüm, 16 adedi ise 5 ile 7 dönüm) olarak planlanan, Türkiye'nin ilk ve tek "Kırıkkale Silah Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi" kuruluşu tamamlanarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji siciline kaydolmuştur.

MKEK, TÜPRAŞ Rafinerisi gibi büyük işletmeler Kırıkkale'nin ekonomik yapısında önemli rol oynamaktadır. Kırıkkale büyük işletmeler yanında, Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi, Keskin Organize Sanayi Bölgesi, 2 Küçük Sanayi Sitesi, Kırıkkale Üniversitesi bünyesinde kuruluş çalışmaları devam eden Teknopark ile Savunma Sanayi alanında araştırmalar yapan "Savunma Teknolojileri" Yüksek Lisans Programı, özel sektöre ait küçük ve orta ölçekli işletmeleriyle yatırımcıların her türlü ihtiyacına cevap verebilecek imkan ve kabiliyete sahip bir konumdadır. Sektörel bazda; savunma, metal-makine, mobilya ve petro-kimya sanayi üzerinde yoğunlaşılırken, tarım makineleri, gıda ve yem sanayi, toprak, tekstil alanında da yatırımlar artarak devam etmektedir.

Savunma Sanayi alanında kümelenme potansiyeline sahip olan Kırıkkale; sanayi birikimi, coğrafi konumu, büyüyen ekonomisi, sürekli gelişen ulaşımı, lojistik merkezi olma potansiyeli, OSB içerisinde yapılacak yatırımlarda 5. Bölge statüsündeki sektörel ve bölgesel teşvikleri ile yatırımcılar için dinamik bir cazibe merkezi konumundadır. MKEK'na ait Silah Fabrikasının yanında 10 fabrikasından 4'ü ile Hurda İşletmesinin Kırıkkale sınırları içerisinde bulunması sebebiyle, birbirini tamamlayıcı ve birbirinin yan ürününü teşvik eden sanayicilerin bir arada, bir program dahilinde üretim yapmalarıyla, üretimde verimliliğin ve kar artışının artmasını sağlamak amacıyla kurulan Kırıkkale Silah Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi parselasyon planları onaylanmıştır. Altyapı uygulama planlarının ihalesi yapılan OSB'de yaklaşık olarak Temmuz 2014 ayı ortalarında arsa tahsisine başlanacaktır.

Silah Sanayi İhtisas OSB bünyesinde Savunma Sanayi'sine ve özellikle Silah Sanayi'sine hizmet vermesi amacı ile yedek parça imalatı yapan alt sektörlerin bir araya getirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Askeri silah ve bunların parçalarının imalatı (büyük toplar, savaş araçları, füzeatarlar, torpil kovanları, ağır makineli tüfekler ve diğer harp araç ve gereçleri vb.) Yedek Parça İmalatı, Yan Sanayi-Talaşlı İmalat, Çelik Dövme-Kalıp, Silah Yan Sanayi-Kompozit Üretim, Havacılık Ürünleri, Sac İmalat, Çelikten yapılmış tüp, boru, içi boş profiller ve ilgili bağlantı parçalarının imalatı, Yön bulma pusulaları ile diğer seyrüsefer alet ve cihazlarının ve radar cihazlarının imalatı, Uzay aracı, Uzay aracı fırlatma araçları ve mekanizmaları ile uydular, Uzay roketleri, Yörünge istasyonları ve Uzay mekiklerinin imalatı konularında faaliyet gösteren firmalar ve bu konularda yatırım yapmak isteyen girişimciler bu bağlamda düşünülmektedir.

Konuyu ilgili üyelerimizin bilgilerine sunarız.