KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından 4447 sayılı İşsizlik Sigortası kanunun Ek 2’inci maddesine göre; genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ya da zorlayıcı sebeplerle işyerinde geçici olarak en az dört hafta işin durması veya kısa çalışma hallerinde işçilere çalıştırdıkları süre için en fazla üç ay süreyle işsizlik sigortası kapsamında kısa çalışma ödeneği ödenmektedir.
Bilindiği üzere, Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkındaki yönetmelikte bir takım değişiklikler yapılmış ve söz konusu değişiklikler 09.11.2018 tarihli Resmi Gazete yayınlamış ve yürürlüğe girmiştir. Yapılan bu değişiklikle zorlayıcı sebep tanımı “işverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine imkân bulunmayan geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumları ya da deprem, su baskını, yangın, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumları” şeklinde tanımlanmış ve dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebebin varlığı Türkiye İş Kurumu Yönetim Kurulunca karara bağlanacaktır.
Türkiye İş Kurumu Yönetim Kurulu'nca alınan karar gereği dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebep gerekçesiyle yapılan başvuruların uygunluk tespiti amacıyla Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığına gönderilmesi yönünde karar verilmiştir.
Sonuç olarak, Türkiye İş Kurumu tarafından hazırlanmış ve kısa çalışma başvuru sürecine ilişkin iş ve işlemler, hakkında işverenlerin bilmesi gerekenlere yönelik hazırlanmış bilgi notu ekte sunulmuştur.

Üyelerimize duyurulur.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ EK