KONAKLAMA SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN ÜYELERİMİZİN DİKKATİNE - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

KONAKLAMA SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN ÜYELERİMİZİN DİKKATİNE

Değerli Üyelerimiz;

Otel işletmelerinin çalıştırdığı personeli otel içerisinde konaklatması halinde, bu durum mevzuat gereği hizmet kabul edilmektedir. Bu nedenle çalışanını ücretsiz kendi otelinde konaklatan tesisin konaklama vergisini ödemesi gerekmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 5'inci maddesinde vergiye tabi bir hizmetten, işletme sahibinin, işletme personelinin veya diğer şahısların karşılıksız yararlandırılmasının hizmet sayılacağı, 20'nci maddesinin 1'inci bendinde, teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, aynı kanunun 27'nci maddesinin 2'nci bendinde, bedelin emsal bedeline veya emsal ücretine göre açık bir şekilde düşük olduğu ve bu düşüklüğün mükellefçe haklı bir sebeple açıklanamadığı hallerde de, matrah olarak emsal bedeli veya emsal ücretinin esas alınacağı kurala bağlanmıştır.

Otellerin yaygın yoğun denetimler sonucu cezalı müeyyidelerle karşılaşmamaları için, otelde konaklayan personel adına emsal bedel üzerinden fatura düzenleyip KDV hesaplamaları gerekmektedir. Danıştay 3. Dairesine yansıyan benzer bir olayda, yargı “şirketin işletme personeline bedelsiz olarak konaklama hizmeti sunduğu tartışmasız olup, ücretsiz olarak sunulmuş olmasının hizmetin niteliğini değiştirmeyeceği, dolayısıyla bu hizmetin yasada belirtilen emsal ücrete göre vergilendirilmesi gerektiği açıktır.” şeklinde görüş bildirmiştir.