KONAKLAMA SEKTÖRÜNDE KİMLİK BİLDİRİMİNE YENİ DÜZENLEME - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

KONAKLAMA SEKTÖRÜNDE KİMLİK BİLDİRİMİNE YENİ DÜZENLEME

Olağan Üstü Hal kapsamında, 1174 sayılı Kimlik Bildirme Kanununun bazı maddelerinde değişiklik yapıldı. 1 Şubat 2017 tarihinde Fethiye İlçe Emniyet Müdürlüğünde yapılan toplantıda Fethiye Emniyet Müdür Yardımcısı Cemil Emre Süel, konaklama sektörünü yakından ilgilendiren Kimlik Bildirme Kanununun değişen maddeleri konusunda bilgi verdi. Toplantıya Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasından da katılım sağlanarak konakla sektörü temsilcilerine bilgi verildi.

Yoğun ilgi gören toplantıda Fethiye Emniyet Müdür Yardımcısı Cemil Emre Süel tarafından Kimlik Bildirme Kanununda yapılan değişiklikler şu şekilde açıklandı;  Kanunun 2.maddesi 1.fıkrasında yer alan tesislere günübirlik kiralanan evler de eklendi.

Kanunun 2.maddesinde sayılan özel veya resmi her türlü konaklama tesislerinde tüm kayıtların bilgisayarda günü gününe tutmak, genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanma, mevcut bilgi, belge ve kayıtlarını anlık olarak bildirme zorunluluğu getirildi.

Kanunun 2. Maddesindeki sayılan günübirlik evler dâhil her türlü geçici konaklama tesislerinin yatak sayısına ve ruhsatlı olup olmadığına bakılmaksızın yasal yükümlülükleri yerine getirmesi gerekliliği getirildi.

Genel kolluk kuvvetlerinin terminallerine bağlanmayanlara 10.000 TL, anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara 5.000TL idari para cezası verilecek. Tekrar edilmesi halinde işletme ruhsatlarının iptal edilecek.

Günübirlik evlerle ilgili olarak saatlik, günlük veya haftalık süre şartı aranmaksızın kazanç amacı ile yapılan (sürekli oturma veya yerleşme amacı taşımayan ) kiralamalar Kanunun 2. Maddesi kapsamında ele alınacak.

Bu tesislerin en geç 01 Şubat 2017 tarihine kadar Geçici İkamet Yerleri Kimlik Bildirme ( GİYKİMBİL ) Sistemine dâhil olmaları ve verilerini anlık olarak, doğru ve eksiksiz göndermeleri gerekiyor.

Günü birlik yer işletmecilerinin vergi levhaları ile birlikte Polis Merkezlerine giderek kiraya verdikleri daire için şifre talebinde bulunmaları ve veri girişlerini yapmaları gerekiyor.

Toplantı sonunda ilçe emniyet müdür yardımcısı, toplantıya katılan kurum temsilcilerinden ilgili üyelerine konu hakkında bilgi vermelerini, bu işi yasal yapmayanları tespiti halinde 155 Polis İhbar Hattına bildirmeleri istendi.

İNGİLİZCE METİN