KOSGEB, pandemiden olumsuz etkilenen imalat ve imalat sektörünü tamamlayıcı sektörlerdeki mikro ve küçük ölçekli işletmelere yönelik olarak Hızlı Destek Programı başlatmıştı.
İmalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki MKİ’lere:
- 1981 ve sonrası doğumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin “12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü”,
- “Başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması” şartı ile;
yeni istihdam edilecek personel başına 100 Bin TL geri ödemeli destek verilecektir.
İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 Bin TL artırımlı olarak uygulanacaktır. Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda işletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecektir.
Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir.
Ölçeğe göre asgari ve azami destek tutarları* |
Mikro (en fazla 2 personel) |
Küçük (en fazla 5 personel) |
100.000 TL** / personel |
100.000 TL (min.) 220.000 TL (maks.) |
100.000 TL (min.) 550.000 TL (maks.) |
*: İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise destek personel başına 110 B TL olacaktır.
İşletmeler, destek programına 10 Ağustos 2022’ye kadar başvurabilecek.
İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı, 2 bileşenden oluşuyor.
Birinci Bileşen için: 2019 yılı ve daha önce kurulan İmalat ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki ve 2019 yılında en az 75 bin TL net satış hasılatı olan mikro ve küçük ölçekli işletmeler başvurabilecektir. Buradaki mali kriter, pandemiden önce de faal olmanın göstergesi sayılmaktadır.
İkinci Bileşen için: 2017 ve sonrasında kurulan imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki yenilikçi genç mikro ve küçük işletmelerde* 75 Bin TL net satış hasılatı kriteri aranmayacak ve bu işletmeler başvurabilecektir.
* Yenilikçi genç işletme: 2017 ve sonrasında kurulmuş olup, başvuru tarihi itibariyle aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan işletmelerdir:
- Merkez ya da şube adresi itibariyle TEKMER veya TGB’de faaliyet gösteren MKİ’ler.
- Kamu kaynaklarıyla desteklenen Ar-Ge ve/veya inovasyon projesi başarı ile tamamlanmış veya projesinin süresi devam etmekte olan MKİ’ler.
- 2017 ve sonrasında patent belgesi almış olan MKİ’ler.
- 2017 ve sonrasında Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi (TÜR deneyim belgesi) almış olan MKİ’ler.
Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması bağlamında vergi veya SGK borcu olan işletmeler, başvuru sırasında borçlarını erteleyeceklerine veya taksitlendireceklerine ilişkin beyanda bulunurlarsa programa başvuru yapabilecek. KOSGEB, destek ödemesi öncesinde borcunu kapatan, erteleyen veya taksitlendiren işletmelere bakarak destek ödemesi yapabilecek.
MKİ’ler kullandıkları desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödeyecektir.
Başvuru ve uygunluk kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler, programa e-Devlet üzerinden online olarak başvuracaklardır. Desteklenen sektörler, Başvuru Kılavuzu ve İşlem Takvimi ektedir.
Destek Programı Detayı için : https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/7579/proje-ozeti
İlgili üyelerimize duyurulur.