Lejyoner hastalığı ülkemizde bildirimi zorunlu bulaşıcı bir hastalık olup hastalığın kontrolü amacı ile “Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı” yürütülmektedir.
Lejyoner Hastalığı; Legionella pneumophila olarak adlandırılan bakterinin neden olduğu bir akciğer enfeksiyonudur. Halk arasında "zatürre" olarak bilinen bu hastalığa neden olan bakteri ilk olarak 1976 yılında Philadelphia'da bir otelde Amerikan Lejyonerlerinin toplantısına katılanlarda ortaya çıkan bir salgın sonucu keşfedilmiştir. Bakteri doğal çevrede yaygın olarak mevcuttur; göller, nehirler, dere, çay vb. akarsular gibi yüzey sularının, termal su banyoları ve çamurların normal florasında bulunur. Şebeke suyunun işlenmesi esnasında kullanılan tekniklere rağmen çok küçük konsantrasyonlarda da olsa doğadaki sulardan şehir şebeke suyuna geçebilir. Ardından bina su sistemleri içinde yerleşir ve koşullar uygun ise çoğalır, yani, teorik olarak, suda her zaman bulunabilir.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından söz konusu hastalığa önlem almak için 13.05.2015 tarih ve 29354 sayılı Resmi Gazete ile “LEJYONER HASTALIĞI KONTROL USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİĞİ” yayınlanmıştır.
Lejyoner hastalığına karşı hazırlıklı olmak, hastalıktan korunmak ve hastalıkla mücadele etmek için alınması gereken tedbirler ile hastalığın bildirimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek için yayınlanan yönetmelikle aşağıdaki nitelikteki merkez ve işyerleri kapsama alınmıştır.
· Tüm yataklı sağlık kurum ve kuruluşları
· Turizm ve rekreasyon alanları: Oteller, moteller, tatil köyleri, misafirhaneler gibi turistik konaklama birimleri, kaplıcalar, rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri, bakımevleri, konaklamalı gemiler (yolcu gemileri), büyük alışveriş merkezleri, suyun bulunduğu veya kullanıldığı halkın ortak kullanımına açık rekreasyonel alanlar
· Diğer alanlar: Suyun kullanıldığı endüstriyel havalandırma sistemlerinin ve/veya soğutma makinelerinin kullanıldığı iş merkezleri ve işyerleri
Bu kapsamda konaklama birimlerinde, su yönetim planı hazırlanması ve rutin koruyucu önlemlerin alınması ile su sistemlerinin temizlenmesi ve dekontaminasyon işlemlerini yürütmek için Halk Sağlığı Müdürlüğünce legionella konusunda yapılacak en az 8 saatlik eğitimi almış en az lise mezunu bir personel bulundurulması gerekmektedir.
Söz konusu eğitime;
gerekmektedir. Katılım Belgeleri, ücret yatırıldıktan sonra İl Sağlık Müdürlüğü Gelir Tahakkuk Birimi tarafından kesilen fatura ile birlikte Bulaşıcı Hastalıklar, Aşı Programları ve Tüberküloz Birimi tarafından kurum/kuruluşlara teslim edilecektir.
Lejyoner Hastalığı Eğitimi almamış tüm otel, motel, tatil köyü gibi turistik konaklama tesisleri ile alışveriş merkezleri, açık rekreasyonel alan ve yataklı sağlık kurumu işleten tüm üyelerimize önemle duyurulur.