*Lejyoner Hastalığı Yönetmeliği Kapsamında Üyelerimizin Dikkatine !!! - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

*Lejyoner Hastalığı Yönetmeliği Kapsamında Üyelerimizin Dikkatine !!!

Lejyoner hastalığı ülkemizde bildirimi zorunlu bulaşıcı bir hastalık olup hastalığın kontrolü amacı ile “Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı” yürütülmektedir.

Lejyoner Hastalığı; Legionella pneumophila olarak adlandırılan bakterinin neden olduğu bir akciğer enfeksiyonudur. Halk arasında "zatürre" olarak bilinen bu hastalığa neden olan bakteri ilk olarak 1976 yılında Philadelphia'da bir otelde Amerikan Lejyonerlerinin toplantısına katılanlarda ortaya çıkan bir salgın sonucu keşfedilmiştir. Bakteri doğal çevrede yaygın olarak mevcuttur; göller, nehirler, dere, çay vb. akarsular gibi yüzey sularının, termal su banyoları ve çamurların normal florasında bulunur. Şebeke suyunun işlenmesi esnasında kullanılan tekniklere rağmen çok küçük konsantrasyonlarda da olsa doğadaki sulardan şehir şebeke suyuna geçebilir. Ardından bina su sistemleri içinde yerleşir ve koşullar uygun ise çoğalır, yani, teorik olarak, suda her zaman bulunabilir.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından söz konusu hastalığa önlem almak için 13.05.2015 tarih ve 29354 sayılı Resmi Gazete ile “LEJYONER HASTALIĞI KONTROL USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİĞİ” yayınlanmıştır.

Lejyoner hastalığına karşı hazırlıklı olmak, hastalıktan korunmak ve hastalıkla mücadele etmek için alınması gereken tedbirler ile hastalığın bildirimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek için yayınlanan yönetmelikle aşağıdaki nitelikteki merkez ve işyerleri kapsama alınmıştır.

·   Tüm yataklı sağlık kurum ve kuruluşları

·   Turizm ve rekreasyon alanları: Oteller, moteller, tatil köyleri, misafirhaneler gibi turistik konaklama birimleri, kaplıcalar, rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri, bakımevleri, konaklamalı gemiler (yolcu gemileri), büyük alışveriş merkezleri, suyun bulunduğu veya kullanıldığı halkın ortak kullanımına açık rekreasyonel alanlar

·   Diğer alanlar: Suyun kullanıldığı endüstriyel havalandırma sistemlerinin ve/veya soğutma makinelerinin kullanıldığı iş merkezleri ve işyerleri

Bu kapsamda konaklama birimlerinde, su yönetim planı hazırlanması ve rutin koruyucu önlemlerin alınması ile su sistemlerinin temizlenmesi ve dekontaminasyon işlemlerini yürütmek için Halk Sağlığı Müdürlüğünce legionella konusunda yapılacak en az 8 saatlik eğitimi almış en az lise mezunu bir personel bulundurulması gerekmektedir.

Söz konusu eğitime;

• Muğla İl Sağlık Müdürlüğü web sitesinde ( www.muglaism.saglik.gov.tr ) yayınlanan "Lejyonella Eğitim Başvuru" kısmından, kurum/kuruluşlar adına ilgili personelinizin katılımının sağlanması,
  • Eğitimlere katılacak kişiler adına kurum/kuruluşlar tarafından T.C Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün 2018 yılı Fiyat Tarifeleri ve Analiz Bilgileri Rehberi'nde belirtilen Eğitim İzin Sertifikalandırma Ücreti Listesinde 181.006 HSGM Kodu ile yer alan kişi başına 160,00TL olarak belirlenen Lejyoner Hastalığı Eğitim Katılım Ücretinin, Muğla Ziraat Bankası Şubesi; TR03 0001 0002 0135 7706 3750 01 İBAN nolu Muğla İl Sağlık Müdürlüğü (Muğla Vergi Dairesi 6230299107) hesabına yatırılması
  • Banka dekontunda söz konusu kurum/kuruluşun ve eğitime katılan kişinin isminin ve Lejyoner Hastalığı Eğitim Katılım Ücreti olarak yatırıldığının belirtilmesi

gerekmektedir. Katılım Belgeleri, ücret yatırıldıktan sonra İl Sağlık Müdürlüğü Gelir Tahakkuk Birimi tarafından kesilen fatura ile birlikte Bulaşıcı Hastalıklar, Aşı Programları ve Tüberküloz Birimi tarafından kurum/kuruluşlara teslim edilecektir.

Lejyoner Hastalığı Eğitimi almamış tüm otel, motel, tatil köyü gibi turistik konaklama tesisleri ile alışveriş merkezleri, açık rekreasyonel alan ve yataklı sağlık kurumu işleten tüm üyelerimize önemle duyurulur.