* Libya Zarar Ziyan Tespiti - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* Libya Zarar Ziyan Tespiti

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan alınan yazıda, Libyalı firmalarımızın büyük bir bölümünün işvereni durumunda olan Housing and Infrastracture Board (HIB) yetkililerinin bir süredir firmalarımıza çağrıda bulunarak üstlendikleri projeler ile ilgili zarar ziyan hak ediş alacakları konusunda kendileriyle doğrudan temas kurulmasını talep ettikleri ve zararların hesaplanmasında takip edilecek sistemi açıklayan resmi olmayan bir belgeyi kendileri ile temas eden bir firmamıza da elden verdikleri belirtilmektedir.

Yazıda devamla, 2011 Şubat ayı itibariyle, Libya`daki gelişmelere paralel olarak, Ekonomi Bakanlığımızca, sektör çatı kuruluşları ile birlikte yürütülen bir çalışma sonucunda firmaların beyanları esas alınarak bir durum tespit çalışması yapıldığı ifade edilmektedir. Bu kapsamda, son dönemde yaşanan gelişmeler ve Libya işveren idarelerinin firmalarımızın projelerinin başlarına dönmelerini talep etmeleri dikkate alınarak hak ediş alacakları ile zarar/ziyan tespitine yönelik daha detaylı bir raporlamanın Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türk Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından yürütüldüğü belirtilmektedir.

Ayrıca, Ekonomi Bakanlığınca Libya makamlarının talepleri doğrultusunda, firmalarımız tarafından talep edilen bilgiler çerçevesinde hazırlanacak çalışmanın iletilmesinin;

Söz konusu bilgiler ile Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda TMB tarafından yürütülen çalışmaya dâhil edilen bilgilerin paralellik taşıması,
Ekonomi Bakanlığı`na bilgi verilmesi ve Bakanlığa bilgi verildiğinin Libya tarafına verilen belgede belirtilmesi, Hazırlanan raporun bir örneğinin Ekonomi Bakanlığına iletilmek üzere TMB`ye gönderilmesi, kaydı ile uygun olacağının değerlendirildiği iletilmektedir.