`MALATYA KAYISISI` İSMİNİN KULLANIMLASI HAKINDA DUYURU - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

`MALATYA KAYISISI` İSMİNİN KULLANIMLASI HAKINDA DUYURU

Malatya Ticaret ve Sanayi Odasından gelen 11/06/2019 tarih ve 915 sayılı yazıda Malatya Ticaret ve Sanayi Odasının Coğrafi işaret tescili için,31.07.2000 yılında Türk Patent Kurumuna müracaat ederek C 2000/003 Sıra No ile Malatya Kayısısının tescilini sağlandığı belirtilmiştir. Ayrıca; sınırları ve spesifik özellikleri belirlenerek bu haliyle tescili yapılan ürünümüzün daha sonra Avrupa Birliği tescili ‘’Malatya Kayısısı’’ ibaresi ile Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 07.07.2017 tarihinde resmi bülteninde yayımlanarak 2017/1220 Türkiye’den 2.Tarım Ürünü olarak (Menşe) tescili sağlandığı ifade edilmiştir.

Yazıda ayrıca; ‘’Malatya Kayısısı’’gerek yetiştirildiği coğrafya sınırları gerek ürün kalitesi bakımından ülkemizin değişik yerlerinde ve dünyadaki üretilen kayısı çeşitlerinin değerlerinden farklılıklar arz etmektedir. Amaç başka yörelerde yetiştirilen kayısıların tescilini yaptığı ‘’Malatya Kayısısı’’ ismi ile satışın önüne geçmektedir.Bu isim ile  gönderimde bulunan firmaların Malatya Ticarete ve Sanayi Odası tarafından konfırme edilmesi gerekmektedir.Aksi Takdirde Sınai Mülkiyet Kanunu 149 ve 150’nci maddeleri uyarınca dava açılarak cezai müeyyidenin uygulanacağı bilinmelidir. Tüm bu bilgilerin ışığında Malatya Ticaret ve Sanayi Odası,Sınai mülkiyet hakkı sahibi olduğu‘’Malatya Kayısısı ‘’ ürününün hak ettiği değeri bulması,üreticinin ve ürünü pazara sunan tüccarımızın haklarının korunması adına yukarıda belirtilen kanun maddeleri uyarınca mahkeme yolu açıktır ve cezai müeyyidelerin uygulanması için her türlü girişimde bulunacaktır.’ ifadelerine yer verilmiştir.

Önemle duyurulur.