* Merkez Bankası Kaynaklı Kredi Programında Uygulamaya İlişkin Yeni Düzenleme - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* Merkez Bankası Kaynaklı Kredi Programında Uygulamaya İlişkin Yeni Düzenleme

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan alınan yazıda, T.C. Merkez Bankası`nın (TCMB) "Banka Kabullerine İlişkin Reeskont İşlemleri Esas ve Şartları" Genelgesi ile Eximbank`a tanınan 2 milyar ABD doları tutarındaki limit dâhilinde uygulanmakta olan Sevk Öncesi Reeskont Kredisi (SÖRK) Uygulama Esasları`nın 01.08.2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere revize edildiği bildirilmiştir.

Bu çerçevede, yeni düzenlemeyle ihracatçı firmalara Sevk Öncesi Reeskont Kredisi (SÖRK) `nin TL cinsinden de kullandırılmasının yanı sıra, 180 gün vade seçeneği de getirildiği, 180 gün vadeli kredilerin ilk 60 gününün Eximbank kaynaklarından finanse edileceği ve Eximbank nezdinde kısa vadeli aval limiti olan bankaların avalini taşıyan bonoların vadelerine 120 gün kala TCMB reeskontuna götürüleceği ifade edilmektedir.

SÖRK programı kapsamında, Dış Ticaret Sermaye Şirketleri (DTSŞ) için 40 milyon ABD doları, diğer firmalar için 20 milyon ABD doları tutarında olan firma limiti içerisinde TL kullanım imkânı; 180 gün vadeli kredilerde DTSŞ`ler için 10 Milyon ABD doları, diğer şirketler için 5 milyon ABD doları karşılığı TL`nı aşmayacak şekilde belirenmiş olup, 120 gün vadeli kredilerde söz konusu sınırlamanın getirilmediği belirtilmektedir.

Ayrıca, faiz oranının 120 gün vadeli krediler için %7, 180 gün vadeli krediler için %7,25 olarak belirlendiği bildirilmiştir.

Söz konusu kredi başvurularının Türk Eximbank Genel Müdürlüğü ile İstanbul ve İzmir şubelerine yapılması gerekmekte olduğu belirtilmektedir.