*MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ İŞLEMLERİ - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

*MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ İŞLEMLERİ

Odamız, 5544 Sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında belirtilen ve ilgili tebliğler ile Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen meslekler ile ilgili olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin kuruluşu olan MEYBEM A.Ş (Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Hizmetleri A.Ş) ile işbirliğinde sınav hizmetleri gerçekleştirmektedir.

Ustalık belgesi ve meslek lisesi ilgili bölüm çıkışlılar istisna olmak kaydıyla mesleği icra eden tüm çalışanların alması zorunlu olan Mesleki Yeterlilik Belgeleri sınavları, Odamızda aşağıdaki bölümlerde yapılmaktadır:

·         Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 3, Seviye 4,

·         Ahşap Kalıpçı Seviye 3,

·         Betonarme Demircisi Seviye 3,

·         Betoncu Seviye 3,

·         Duvarcı Seviye 3

·         İskele Kurulum Elemanı Seviye 3,

·         Sıvacı Seviye 3,

·         CNC Programcısı Seviye 4, Seviye 5,

·         Metal Sac İşlemeci Seviye 3, Seviye 4

·         Isı Yalıtımcısı Seviye 3

·         İnşaat İşçisi Seviye 2

·         Seramik Karo Kaplamacısı Seviye 3

·         Panel Kalıpçı Seviye 3

·         Çelik Kaynakçısı Seviye 3

·         Makine Bakımcı Seviye 3, Seviye 4

Nasıl Başvurulur?

Başvuru için adayların ekte yer alan formu doldurması yeterlidir. (Ekte adaya ait tüm bilgilerin eksiksiz girilmesi, sınava girilecek alanın işaretlenmesi, adaya ait IBAN numarasının yazılması ve 2. sayfada yer alan imza bölümünün doldurulması gerekmektedir). Başvuru formu nüfus cüzdanı fotokopisi, 2 fotoğraf ve varsa diploma ile Odaya teslim edilmelidir.

Sınav Süreci Nasıl İşlemektedir?

Adayların başvurularını yaparken gireceği sınava ait ödemeler MEYBEM A.Ş.'ye e ait İş Bankası

TR57 0006 4000 0014 2011 1580 36 nolu hesaba yapılacaktır.

Dekont açıklamasına “TC Kimlik numarası – Adı/Soyadı – Girilecek sınavın adı – Fethiye”

yazılması gerekmektedir. (Bankada ek havale ücreti ödememek için Mesleki Yeterlilik Belgesi için ödeme yapılacağı söylenmelidir.)

Sınav tarihi belirlendiği zaman adaylara SMS ile bilgi verilecektir.

Sınavlar Nasıl Gerçekleşmektedir?

MEYBEM A.Ş. ile Odamız tarafında tarihi belirlenen sınavlar, uygulama sınavı ve yazılı sınav (iş sağlığı ve güvenliği bölümü ile mesleki bölümü içeren çoktan seçmeli sorulardan oluşan sınav) olarak ayrılmaktadır. Ahşap kalıpçı bölümünde ayrıca mülakat (proje okuma) sınavı bulunmaktadır. Sınavlar Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde yapılmaktadır.

Adayların, sınava gelirken yanlarında; nüfus cüzdanı ile uygulama sınavı için çelik burunlu ayakkabı, eldiven, maske, gözlük ile rutin kullanılan iş aletlerini (önlük, keser, metre, şakül, terazi vb.) getirmeleri gerekmektedir.

Sınav sonuçları sınavdan 1 ay sonra SMS ile bildirilmektedir.

Sınav Ücretlerinin İadesi

Zorunlu Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için girilen sınavlarda ödenen ücretler başarılı olan adaylara İşsizlik fonu aracılığı ile geri ödenmektedir. Sınavlarda başarılı olan kişilerin sınav ücretleri, sınav sonucunun açıklanmasını takiben 2 ay içinde çalışanların hesaplarına geri yatırılmaktadır.

(İade teşviği 31.12.2017'ye kadar devam edecek olup, 01.01.2018 ile 31.12.2019 tarihleri arasında ise sınav ücretlerinin yalnızca yarısı iade edilecektir)

Sınavlarda başarılı olamayan kişiler, yalnızca başarısız oldukları sınava gireceklerdir. Adayların 1 yıl içerisinde toplamda 3 kez sınavlara girme hakkı bulunmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Teşvikleri

Mesleki Yeterlilik Belgesi olan kişilerin istihdamı halinde, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigorta teşvikleri uygulanmaktadır.

MYK-SGK arasında kurulan web servisi ile 6111 sayılı kanun kapsamında uygulanan MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişileri istihdam eden işverenlerin 48 aya varan işveren primlerinin devlet tarafından karşılanması uygulaması artık internet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.

MYK portalından 6111 sayılı kanunda belirtilen şartları taşıyan tüm mesleki yeterlilik belgesi sahipleri SGK sistemine online olarak iletilecek, böylelikle 48 aya kadar olan işveren primi muafiyetlerinden işverenler belge ibrazıyla SGK’ ye başvuru yapmak zorunluluğunda kalmayacaklardır.

Müeyyideler

İlgili kanun hükmüne göre; mesleki yeterlilik zorunluluğu ile ilgili denetimler iş müfettişlerince yapılır. Kanun hükümlerine aykırı davranan işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu il müdürü tarafından her bir çalışan için beş yüz Türk lirası idari para cezası verilir ve idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

0252 6141115/120 nolu telefondan da bilgi alabilirsiniz.

Başvuru Formu
Ücret Tarifesi