“MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ” SINAVLARINDA TEŞVİKLER DEVAM EDİYOR - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

“MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ” SINAVLARINDA TEŞVİKLER DEVAM EDİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğler ile tehlikeli ve çok tehlikeli grupta yer alan 48 meslekte "Mesleki Yeterlilik Belgesi" zorunluluğu getirilmiştir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde kurulan MEYBEM, mesleki yeterlilik belgesi vermek üzere MYK tarafından yetkilendirildikten sonra Odamız işbirliğinde 38 meslekte  “Mesleki Yeterlilik Belgesi” sınavlarını düzenlemeye başlamıştır.

Fethiye'de özellikle inşaat grubunda çalışanlar tarafından talep gören; ahşap kalıpçı, duvarcı, sıvacı, seramik karo kaplamacı, betonarme demircisi, ısı yalıtımcı ve inşaat işçisi  meslekleri başta olmak üzere toplam 7 meslekte sınavlar yapılmıştır. Odamız tarafından şimdiye kadar düzenlenen “Mesleki Yeterlilik Belgesi” sınavları ile toplam 298 kişi belge almaya hak kazanmıştır.

2016 ve 2017 yılında "Mesleki Yeterlilik Belgesi" sınavından başarılı olanlara ve belge almaya hak kazanan kişilere, yatırmış oldukları sınav ücretinin tamamı geri ödenmiştir. Sınav ücreti teşvikleri "İşsizlik Fonu"ndan karşılanmaktadır. 2018 yılında sınava girecek olan kişilerin sınavdan başarılı olmaları durumunda yine "İşsizlik Fonu"ndan sınav ücretinin yarısı geri ödenmeye devam edilecek; 2019 yılından itibaren de sınav ücretleri teşviği sona erecekti.

Ancak, 05.12.2017 tarihli ve 30261 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" 56. maddesi ile MYK "Mesleki Yeterlilik Belgesi" sınav ücretlerinin geri ödenmesi teşvikinin de kapsamı genişletilerek, 2019 yılı sonuna kadar tamamının karşılanması mümkün hale gelmiştir.

Bu kapsamda, 2018 yılında da yapılacak “Mesleki Yeterlilik Belgesi” sınavlarından başarılı olanların yatırmış oldukları sınav ücretlerinin tamamı işsizlik fonundan karşılanmaya  devam edecektir.

Kapsamı genişletilmiş olarak toplam 31 meslekte yetkilendirilmiş olan MEYBEM işbirliğinde Odamız tarafından “Mesleki Yeterlilik Belgesi” sınavları 2018 ve 2019 yıllarında da düzenlenmeye devam edecektir.  Aşağıda belirtilen meslek dallarında "Mesleki Yeterlilik Belgesi" almak isteyenler, iki vesikalık fotoğraf ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile birlikte  Odamıza başvuruda bulunarak "Başvuru Formu" doldurabilirler.

MEYBEM ve Odamız işbirliğinde sınavları yapılacak meslek dalları:

İNŞAAT ALANI MESLEKLER

1. Ahşap Kalıpçı (Seviye 3)

2. Betonarme Demircisi (Seviye 3)

3. Sıvacı (Seviye 3)

4. Duvarcı (Seviye 3)

5. Seramik Karo Kaplamacı (Seviye 3)

6.  Isı Yalıtımcı (Seviye 3)

7.  İnşaat Boyacısı (Seviye 3)

8.   Alçı Levha Uygulayıcısı (Seviye 3)

9.   Alçı Sıva Uygulayıcısı (Seviye 3)

10.  Betoncu (Seviye 3)