* Moğolistan Ziyareti ve Türk- Moğol İş Konseyi Ortak Toplantısı 20 - 24 Ekim 2009 [DEİK] - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Türkiye ile Moğolistan arasında ticari ve ekonomik işbirliğinin en kısa sürede arzu edilen seviyelere çıkarılmasına önemli katkı sağlayacağı düşünülen DEİK / Türk – Moğol İş Konseyi Ortak Toplantısı’nın 20 – 24 Ekim 2009 tarihlerinde Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’da gerçekleşmesi öngörülmektedir.

Bilindiği üzere, Türkiye ve Moğolistan arasındaki tarihi ve kültürel bağlar ilişkilerimizin gelişmesine önemli katkılarda bulunmaktadır. Yeni pazarlar arayışında olan Türk girişimcileri için Moğolistan özel değerleri olan potansiyel bir pazardır. Gerek özelleştirmeler, gerekse yabancı yatırımlar konusunda, coğrafi ve ucuz ve kalifiye iş gücü özelliğiyle diğer pazarlar için önemli bir sıçrama  noktası olan Moğolistan yakın gelecek için Türk müteahhit ve girişimcilerine büyük fırsatlar sunmaktadır.

Moğolistan 2,9 milyon nüfus, 5 milyar dolarlık GSMH ve 1650 dolarlık kişi başına düşen geliri ile bugüne kadar Türk girişimcileri tarafından göz ardı edilmiştir.  Bakir  ekonomisi ve yeraltı zenginlikleri, Çinli ve Batılı şirketler tarafından keşfedilmeye başlanmış olan Moğolistan’ın ekonomi ve ticaretinde Türklerin de yer almasının zamanı gelmiştir.

Moğolistan ülkemizin Orta Asya, Uzak Doğu ülkelerine özellikle Çin’e (İç Moğolistan’a) açılımda “bir köprü ülke” konumunda olmasının yanı sıra, ülke ihtiyacının büyük bir kısmının ithalat yoluyla karşılanması, nüfusun yüzde 65’nin çadırlarda yaşaması ve özellikle yeniden yapılanma sürecinde altyapı projelerine yönelik yatırımlar, inşaat malzemeleri sektöründe büyük bir potansiyelin bulunduğunu ortaya çıkarmaktadır.

Bu itibarla pazar payımızın artırılması ve bölgeye yönelik yeni ihracat imkanları yaratılması amacıyla düzenlenen İş Konseyi Ortak Toplantısında firmalarımızın Moğol firma temsilcileri ve ilgili Bakanlarla ikili görüşme imkanı bulacağı söz konusu İş Konseyi Toplantısına, başta müteahhitlik, inşaat malzemeleri, madencilik (bakır, altın,demir-çelik uranyum, kömür), turizm makine, plastik, gıda, dericilik ürünleri, tarım ve tohumculuk, elektrikli alet ve cihazlar, ahşap ürünleri, ilaç, tekstil ürünleri (kaşmir kumaşının anavatanı), kozmetik, ambalaj malzemeleri, mutfak ve ev eşyaları ve diğer muhtelif sektörlerde faaliyet gösteren firma ve kuruluşlarımız katılabileceklerdir.

Söz konusu organizasyona katılım ücreti toplamı 1850 Avro ( 3700 TL) olarak belirlenmiş olup, bu bedele 5 yıldızlı otelde konaklama, THY-Aeroflot Moskova aktarmalı gidiş - geliş ekonomi uçak biletleri, İş Konseyi Toplantısı, ikili iş görüşmeleri, panaromik şehir turu ve Moğolistan’daki Türk Anıtları gezisi, tesis / firma, bakanlık ziyaretleri transferler, tercüme (Türkçe – Moğolca), öğlen ve akşam yemeklerini paket olarak içermektedir. Katılmayı düşünen firmaların DEİK’in TL ya da Avro banka hesabına yatırarak ilgili banka dekontunu en geç 12 Ekim 2009,  Pazartesi günü mesai bitimine kadar DEİK’e (İlgili Kişi: Adem Kula Tel: 212 339 50 83. Faks: 212 270 37 84. E-Posta: akula@deik.org.tr) iletmeleri gerekmektedir.

Moğolistan Türk vatandaşlarına vize uygulamakta olup vizelerin Katılım Formun’da bulunan kontaklardan Moğolistan Ankara Büyükelçiliği’nden 30 Avro karşılığında alınması gerekmektedir.

DEİK Banka ve Hesap Bilgileri

DEİK Avrasya Avro ( Avrupa Para Birimi) hesabı: İş Bankası Beyoğlu Şubesi (1011) Hesap No: 3314567
DEİK Avrasya TL ( Türk Lirası ) hesabı:İş Bankası Beyoğlu Şubesi (1011) Hesap No: 1701485

Konu ile ilgili program ve katılım formunu odamızdan temin edebilirsiniz.

Yüksel KART

ARGE ve Uluslararası İlişkiler