* Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı` ndan Duyurulur - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı` ndan Duyurulur

Günümüzde ekonomik ömrünü tamamlayarak ya da çeşitli nedenlerle motorlu taşıt olma vasfını yitiren, hurda haline gelen çalışma imkânı bulunmayan, çalınan, kaybolan ayrıca karayollarına ve trafik düzenine zarar verir hale gelen 30 yaş ve üstü araçlarla ilgili olarak 18.02.2009 tarih ve 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunun geçici 2 maddesi ile bu neviden aracı bulunan mükelleflerimiz hakkında yeni düzenlemeler yapılmıştır.

Buna göre; tasfiye edilecek araçlar dört gruba ayrılmıştır. Bunlar;

A)    30 YAŞ ÜSTÜNDE OLAN TAŞITLAR

Model yılı 1979 veya daha eski olan motorlu taşıtlar; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30.6.2010 tarihine kadar ilgili yönetmelik hükümleri gereğince kayıt ve tescillerinin silinmesi ve hurdaya çıkarılması halinde 31/12/2009 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 31/12/2008 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları terkin edilerek bu borçlardan dolayı tatbik edilmiş olan hacizler kaldırılacaktır.

B)    MEVCUT OLMAYAN VEYA ARAÇ VASFI KALMAYAN TAŞITLAR

Maddenin yürürlüğe girdiği 18.02.2009 tarihi itibarıyla mevcut olmayan veya motorlu taşıt vasfını yitirmiş, model yılı 1998 ve daha eski olan taşıt sahiplerinin; durumlarını kanaat verici belgelerle tevsik etmeleri veya trafik tescil kuruluşları tarafından taşıtların olmadığının kabulü halinde, motorlu taşıtlar vergi aslının 1/ 4’ünü 31/12/2009 tarihine kadar ödemeleri şartıyla, kalan vergi aslı, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve Karayolları Trafik Kanunu’nun  116 ncı maddesine istinaden tescil plakasına kesilen trafik idari para cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

C)  05/07/2003 TARİHİNDEN ÖNCE  ÇALINAN TAŞITLAR

05.07.2003 tarihinden önce çalınan ve ilgili trafik tescil kaydın da çalındığına ilişkin açıklayıcı bilgi bulunan taşıtlarla ilgili olarak, çalınma tarihinden bulunma tarihine kadar, henüz bulunmadıysa 05.07.2003 tarihine kadar olan vergilendirme dönemlerine ait olup bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve tescil plakasına kesilen trafik idari para cezaları terkin edilecektir.

D) ALICISI ADINA TESCİL YAPTIRILMAMIŞ TAŞITLAR (25/05/1997 tarihinden önce noter  satış senedi ile satışı yapılan taşıtlar)

25.05.1997 tarihinden önce noter satış senedi ile satışı yapılan taşıtlarla ilgili olarak 28/02/2009 tarihinden önce ilgili trafik tescil kuruluşuna başvuruda bulunmamış olan satıcılar adına tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergileri, gecikme zamları, gecikme faizi ile vergi cezaları; ilgili trafik tescil kuruluşuna başvurularak, taşıtın 31/12/2009 tarihine kadar alıcısı adına tescili kaydıyla, terkin edilebilecektir.

Kanun hükümleri ile durumları yukarıda belirtilen özellikleri taşıyan araçların tescil kaydının kapatılması ve  mevcut borçların silinmesine ilişkin fırsatlar tanınmış olup, bu neviden aracı bulunan mükellefler Motorlu Taşıtlar Vergisi yönünden bağlı oldukları Vergi Dairesine müracaatları halinde bu kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar hakkında daha fazla bilgi alabileceklerdir.

Yukarıda belirtilen sorunların çözümlenmesi ve bu konudaki birikimin temizlenmesi açısından, bu fırsatın mükelleflerce iyi değerlendirilmesi gerekmektedir.

Üyelerimize duyurulur.