*Ölçü ve Ölçü aletlerinin Muayene ve Damga İşlemleri Hakkında Üyelerimize Önemli Duyuru - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü'nün 25 Şubat 2014 tarih ve 833 sayılı yazısı ile "3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu'na dayanılarak çıkarılan Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği'nin 6 'ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile ilgili hatırlatmalar aşağıda sunulmaktadır. Herhangi bir cezai hükümle karşılaşılmaması adına tüm üyelerimizin konu hakkında hassasiyet göstermelerini önemle rica ederiz.

Damga süresini doldurmuş ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayeneleri için ilgililerce, sürenin dolduğu yılı izleyen Şubat ayının son gününe kadar, Bakanlık Ölçüler ve Ayar Teşkilatı veya Grup Merkezi Belediye Ölçüler ve Ayar Memurluklarına müracaat edilmesi ve muayene gününü belirleyen bir belge alınması gerekir. Söz konusu belgenin, ölçü aletinin muayenesi yapılıncaya kadar muhafaza edilmesi ve gerektiğinde ilgililere ibraz edilmesi gerekmektedir.

Şubat ayının son gününün tatile rastlaması halinde müracaat, sonraki il iş gününün mesai bitimine kadar yapılabilir. Periyodik muayene için zamanında müracaat etmeyenler hakkında daha sonra müracaat etmiş olsalar dahi, damga süresi dolmuş ölçü aleti kullanma fiilinden dolayı, 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümlerine göre idari ve cezai işlem uygulanır.

Bu kapsamda, üyelerin faaliyetlerinde kullanılan damga süresi dolmuş her türlü ölçü ve ölçü aletinin muayene ve damga işlemlerinin yapılması için muayene beyannamelerini en geç 28/02/2014 tarihine kadar ilgili kuruma vermeleri gerekmektedir.