* REACH/CLP Web Portalı Hakkında [TOBB] - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* REACH/CLP Web Portalı Hakkında [TOBB]

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan bir yazıda,

AB`nde 1907/2006 sayılı REACH Tüzüğü (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals / Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması) 1 Haziran 2007`de yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Tüzüğe göre AB üyesi ülkelerde faaliyet gösteren ve yılda 1 ton dan fazla kimyasal madde üreten veya ithal eden firmaların söz konusu kimyasalları AB örgütlemesi içinde yer alan Avrupa Kimyasallar Ajansı yönetimindeki merkezi bir veri tabanına kaydettirmeleri zorunludur.

Ülkemizin AB`ye üyelik süreci ve kimya sektörü ihracatımızın yarısına yakın bir kısmının AB ülkelerine yapıldığı göz önüne alındığında REACH Tüzüğü ülkemiz kimya sektörünü ve kimyasal hammaddenin girdi olarak kullanıldığı tüm sektörleri yakından ilgilendirmektedir. Söz konusu tüzük AB`ye ihracat yapan firmalarımıza olduğu kadar, ihracata yönelik tedarik hizmeti veren firmalarımıza da bazı sorumluluklar getirmektedir.

REACH Tüzüğü`nün fiili ilk uygulaması olan "Ön-Kayıt" süreci 1 Aralık 2008 tarihinde sonra ermiş olup, 2 Aralık 2008 tarihi itibari ile ön-kayıt sürecini kaçırmış firmaların takip etmesi gereken prosedürler dahil olmak üzere, Kayıt, Değerlendirme, İzin ve Kısıtlama süreçlerinde gelişmelerin takibi önem arz etmektedir,

Diğer taraftan, AB üyesi ülkelerde 1272/2008 sayılı CLP Tüzüğü (Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması) 20 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe girmiştir, Tüzük kapsamında, AB üyesi ülkelerde kimyasal madde ve karışım üreten veya ithal eden firmaların bu madde ve karışımları CLP Tüzüğü usul ve esaslarına göre sınıflandırma, etiketleme vs ambalajlama yükümlülüğü bulunmaktadır,

Bu çerçevede; ülkemizden AB`ye ihracat yapan/yapacak olan ya da ihracata yönelik tedarik hizmeti veren sanayicilerimizin REACH ve CLP Tüzükleri`nden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olmak üzere Dış Ticaret Müsteşarlığının talimatlarına istinaden Birliğimiz bünyesinde kurulan İMMİB REACH ve CLP Yardım Masası tarafından hazırlanan ve her türlü güncel bilgi ve dokümanın yer aldığı ve web portalları aşağıda verilmiştir.

REACH WEB PORTALI: http://reach.immib.org.tr/web/

CLP WEB PORTALI: http://clp.immib.org.tr/web/