Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği`nden alınan bir yazıda, 01 Haziran 2007 tarihinde yürürlüğe girmiş olan Avrupa Birliği (AB)`nin 1907/2006 sayılı REACH Tüzüğü (Kimyasalların Kaydı Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması) kapsamında, AB üyesi ülkelerde faaliyet gösteren ve yılda 1 tondan fazla madde üreten veya ithal eden firmaların söz konusu kimyasalları Avrupa Kimyasallar Ajansı (AKA) yönetimindeki merkezi bir veri tabanına kaydettirmeleri gerektiği bildirilmiştir.
Ülkemizin AB`ye üyelik süreci ve kimya sektörü ihracatımızın yarısına yakın bir kısmının AB ülkelerine yapıldığı göz önüne alındığında REACH Tüzüğü ülkemizin kimya sektörünü ve kimyasal hammaddenin girdi olarak kullanıldığı tüm sektörleri yakından ilgilendirmektedir. AB ve AEA (İzlanda, Norveç, Lihtenştayn) ülkelerine yapılan ihracatımızın sekteye uğramaması için firmaların REACH kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmelerinin önem teşkil ettiği vurgulanmıştır. Söz konusu tüzük AB`ye ihracat yapan firmalarımıza olduğu kadar, ihracata yönelik tedarik hizmeti veren firmalarımıza da bazı sorumluluklar getirmektedir.
REACH Tüzüğü`nün fiili ilk uygulaması olan "ön-kayıt" süreci 1 Aralık 2008 tarihinde sona ermiş olup, süreci kaçırmış firmaların takip etmesi gereken prosedürleri dâhil olmak üzere, "Kayıt, Değerlendirme, İzin ve Kısıtlama" süreçlerinde gelişmelerin takibi önem arz etmektedir.
Tüzüğün kayıt takvimine göre öncelikle, yüksek tonajlı ve risk/zarar derecesi yüksek maddelerin kaydının yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda, 1 Aralık 2010 tarihi itibariyle aşağıdaki koşullara sahip olarak AB pazarına sunulan `faz-içi` maddelerin kaydının tamamlanmış olması gerekmektedir:
- ≥ 1000 ton/yıl veya,
- ≥ 100 ton/yıl ve NR50-53 sudaki organizmalar için çok toksik olan veya
- ≥ 1 ton/yıl ve Kategori 1 ve 2 olarak sınıflandırılmış, kanserojen, mutajen veya üreme için toksik (KMÜT).
Bilgilerinize sunarız
Saygılarımızla,