* Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Programı (CIP) EIP Programı Hakkında - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Programı (CIP) EIP Programı Hakkında

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan bir yazıda,

Avrupa Birliği (AB) tarafından Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) rekabet gücünü artırma, yenilikçilik faaliyetlerini destekleme ve finansmana daha kolay erişebilmeleri amacıyla 2007-2013 yılları arasında Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Programı (Competitiveness and Innovation Programme-CIP) uygulandığı bildirilmektedir. Söz konusu program aşağıda belirtilen üç alt bileşenden oluşmaktadır:

·  Girişimcilik ve Yenilik Programı (EIP-Entrepreneurship and Innovation Programme)

·  Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politikaları Destek Programı (ICT-Information Communication Technologies Policy Support Programme)

·  Avrupa Akıllı Enerji ve Teknoloji Programı (IEE-Intelligent Energy Europe Programme)

CIP altındaki üç alt programdan biri olan 2.17 milyar Avro bütçeli Girişimcilik ve Yenilik Programının (EIP) dört temel aracı bulunmaktadır. Söz konusu temel araçlar ve toplam bütçe içerisindeki dağılım oranları aşağıda belirtilmektedir:

1 -   Mali araçlar (Financial Instruments) (%52)

2 -   Eko-Yenilik de dâhil İnovasyon Projeleri (%25)

3 -   Avrupa İşletmeler Ağı (%17)

4 -   Politika Geliştirme ve Uygulama Tedbirleri (%6)

Bu kapsamda; anılan dört araca ilişkin olarak desteklenecek projeler ve yıl içerisindeki teklif çağrılarına ilişkin detaylı bilgiyi içeren 2011 yılı EIP Çalışma Programı TOBB’un aşağıda yer alan sitesinden ulaşılabilmektedir.

(http://tobb.org.tr/Sayfalar/Arsiv.aspx?lst=DuyurularListesi&csn=/AvrupaBirligiDairesi&kat=GenelBilgilendirme)

Ayrıca söz konusu EIP programı dâhilindeki konu başlıklarına göre önümüzdeki dönemde çıkılacak olan çağrıların olası zamanları ve projelerin toplam süresini içeren tablo ekte yer almaktadır.