Sanayi İşletmelerinin Dikkatine - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Sanayi İşletmelerinin Dikkatine

Sanayi işletmeleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ait Sanayi Sicili’nde kayıt altına alınmakta, üretim yapılan firmaların bilgilerinin yanı sıra sektör dağılımları, üretim kapasiteleri ve istihdam ile ilgili veriler Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’nde tutulmaktadır.

6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunun 2. Maddesi gereği, sanayi işletmelerinin üretim faaliyetlerine başladıktan sonra iki ay içinde Sanayi Sicil Bilgi Sistemi'ne kayıt olması zorunludur

Sanayi Sicili Kapsamındaki İşletmeler:

▶ Bir maddenin vasıf, şekil, hassa veya terkibini,

▶ Makine, cihaz, tezgâh, alet veya diğer vasıta ve kuvvetlerin yardımı ile veya sadece el emeği ile

▶ Kısmen veya tamamen değiştirmek veya bu maddeleri işlemek suretiyle, devamlı ve seri halinde imal veya istihsal eden yerlerle madenlerin çıkarılıp işlendiği yerler,

▶ Devamlı ve seri halinde tamirat yapan müesseseler,

▶ Elektrik veya sair enerji istihsal eden santraller,

▶ Gemi inşaatı gibi büyük inşaat yerleri,

▶ Bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeler sanayi işletmesi ve sanayici kapsamındadır.

Nasıl Kayıt Olunur?

Üretime geçen veya üretimde bulunan bir işletmenin Sanayi Sicili’ne kaydedilmesi için, e-Devlet kapısından girişi yapılan Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda başvuru yapılması gerekmektedir.

Sanayi Sicil Belgesinin Faydaları:

• İhraç Kaydıyla Mal Teslimlerinde KDV Tecil-Terkin Uygulamasından Yararlanma
  • Elektrik Faturalarında Avantaj
  • Kamu İhalelerinde Avantaj

Kapasite Raporu

Sanayi işletmelerinin Sanayi Sicil Belgesi alabilmeleri için gerekli belgeler arasında Kapasite raporu yer almaktadır. Kapasite raporu alınabilmesi için gerekli belgeler ve başvuru formu ekte yer almaktadır.

TOBB Sanayi Veritabanı

Kapasite raporlarında yer alan bilgilerin bir araya gelmesiyle TOBB Sanayi Veritabanı oluşmakta, böylelikle ülkemiz sanayisinin güncel teorik durumu kamuoyuna sunulmaktadır. Ayrıca, TOBB Sanayi Veritabanı içerdiği bilgiler sayesinde yatırımcıların en önemli referans kaynağı olarak kabul edilmektedir. Yine son dönemde TOBB tarafından başlatılan Tedarikçi Geliştirme Programının temelini de TOBB Sanayi Veritabanı oluşturmaktadır. TOBB Sanayi Veritabanında yer alan imalat sanayi işletmeler, bu sayede ulusal ve uluslararası büyük ölçekli işletmelerin de tedarikçisi olabilmektedir.

İlgili üyelerimize duyurulur.

Bilgi: