Sanayi Sicil Kanunu Kapsamında Verilen İdari Para Cezalarının Yapılandırılması - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Sanayi Sicil Kanunu Kapsamında Verilen İdari Para Cezalarının Yapılandırılması

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“12 Mart 2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmî Gazete’ de 7440 sayılı "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” ile 7440 Sayılı Kanun’un yürütülmesine ilişkin genel esasları düzenleyen “7440 Sayılı Kanun Genel Tebliği Seri No:1”, “7440 Sayılı Kanun Genel Tebliği Seri No:2” ve “7440 Sayılı Kanun Genel Tebliği Seri No:3” yayımlanmıştır.

Kanunun 1'inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin ikinci alt bendi uyarınca 31/12/2022 tarihinden (bu tarih dâhil) önce verilen idari para cezaları yapılandırma kapsamına alınmış olup, Kanuna ilişkin Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünden alınan 10/04/2023 tarihli ve 4641578 sayılı görüş çerçevesinde 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu kapsamında verilen idari para cezalarının yapılandırılması ilişkin aşağıdaki hususlara riayet edilmesi gerekmektedir:

- Kanunun 2' inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca, Bakanlığımız tarafından 31/12/2022 tarihinden önce verilen idari para cezalarından kesinleşenlerin yapılandırma işlemleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak olup, kesinleştiği halde Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirilmemiş alacakların ivedilikle Hazine ve Maliye Bakanlığına bildirilmesi gerekmektedir.

-Kanunun 9'uncu maddesinin on üçüncü fıkrasının (b) bendindeki düzenleme uyarınca, yargı yoluna taşındığı için kesinleşmemiş idari para cezalarının ilgililerin davalarından vazgeçmesi ve vazgeçme dilekçelerini Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yetkilendireceği idareye vermesi şartıyla yapılandırılabilecektir.

-7440 Sayılı Kanunun yürütülmesine ilişkin genel esasları düzenleyen 7440 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No:1)’nde “31/12/2022 tarihinden önce verilmekle birlikte 7440 sayılı Kanunun yayımı tarihi itibarıyla ilgilisine tebliğ edilmemiş idari yaptırım kararlarına konu idari para cezaları Kanunun kapsamına girmemektedir.” hükmü yer almakta olup, Kanunun yayımlandığı 12/03/2023 tarihinden önce tebliğ edilmeyen/edilemeyen idari para cezaları Kanun kapsamında olmadığından yapılandırılması söz konusu olmayacaktır.

Son olarak, Kanunun 9'uncu maddesinde tüm alacakların yapılandırılması ile ilgili ortak hükümlere göre, Bakanlığımız tarafından verilen idari para cezalarının yapılandırılması için ilgililerin 31/5/2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil) Hazine ve Maliye Bakanlığına başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Tüm bunlarla birlikte, tereddüt halinde, 7440 sayılı Kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili kurum olan Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Tahsilat Grup Başkanlığının nihai görüşlerine başvurulmasında fayda görülmektedir.“