*Scan E-Posta Dolandırıcılığı Hk. - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

*Scan E-Posta Dolandırıcılığı Hk.

Ülkemizde ve İlimizde son zamanlarda Scan e-mail dolandırıcılığı olarak da adlandırılan dolandırıcılık faaliyetlerinin olduğu tespit edilmiştir. Dolandırıcılık sonucu ciddi miktarda maddi kayıp oluşmakta aynı zamanda şirket ve firmaların itibarı zedelenmektedir.

Konu ile ilgili olarak Muğla İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Odamıza gönderilen yazı aşağıda bilginize sunulmuştur;

İlgi sayılı yazı ile son zamanlarda ülkemizde de meydana gelmeye başlayan yeni bir suç işleme yöntemimin vatandaşlarımız, şirketler ve özellikle kurumların ödeme işlemlerini yürüten uzmanlar tarafından bilinmesi, mağduriyetlerinin önlenmesi açısından önem arz ettiği bildirilmiştir.
"Banka Hesap Detaylarının Değiştirilmesi, Güncellenmesi" adı verilen bu dolandırıcılık yönteminde, dolandırıcılar çeşitli yöntemlerle iki şirket arasındaki yazışmaları takip ederek şirketlerin bilgilerini temin ettikleri. Bu yöntemin çoğu zaman, ticari işlem yapan iki şirketten birinin e-posta hesaplarına ait şifrelerin ele geçirilmesi sonrası değiştirilmeyip, zaman zaman hesaba girip yazışmaların takip edilmesi şeklinde olduğu anlaşılmaktadır. Şirketler arası yazışmalarda ödemenin ne zaman yapılacağını öğrenen dolandırıcılar, ödeme yapacak şirkete hitaben, alıcı şirketin banka hesap numaralarının değiştiğini bahseden ve sözde yeni banka hesap numaralarını içeren e-posta iletisi gönderdikleri dolandırıcıların genellikle ödeme yapacak şirketi ikna edebilmek için, hesap değişikliği mesajını, alıcı şirketin e-posta adresine çok benzer bir e-posta adresinden gönderdikleri, alıcı şirketin hesap numarasının değiştiğini zanneden göndericinin ödeme miktarını dolandırıcılara  göndererek mağdur oldukları anlaşılmıştır.

Vatandaşlarımızın / şirketlerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için;
• Kendilerine gönderilen banka hesap numarasının değiştirildiği kapsamlı e-postalara karşı şüpheci davranmaları (ileti Türkçe ya da İngilizce olabilir,)
• İletiyi gönderen e-posta adresinin doğru olduğundan emin olmaları (Dolandırıcıların şirket e-posta adreslerinde basit değişiklikler yaparak benzer sahte adreslerden e-posta iletilerini gönderdikleri bilinmektedir.)
• Ödeme yapılmadan önce her ihtimale karşı ödeme yapacakları banka hesap numaralarını farklı yollarla (telefon, yüz yüze temas, bankadan kontrol vb.) teyit etmeleri, önem arz etmektedir.

Konu üzerinde gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve üye şirketlerin uyarılarak bu konuda bilgilendirilmesini, Siber Suçlarla ile ilgili olarak Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne müracaat etmeleri durumunda gerekli yardımın yapılacağının bilinmesi hususunu rica ederim.

Salih GÜRHAN

Vali Yardımcısı