* Sigorta Acentelerinin Dikkatine! - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* Sigorta Acentelerinin Dikkatine!

Hazine Müsteşarlığının 29.08.2008 tarihli ve 2008/38 sayılı Sektör Duyurusu’nun Gerçek kişi acenteler ile tüzel kişi acentelerin müdüründe aranılan deneyim şartı başlıklı 7 nci maddesi, “Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin altıncı fıkrası hükmü gereğince, sözleşme yapma veya prim tahsil etme yetkilerine sahip gerçek kişi acenteler ile tüzel kişi acentenin müdürü veya bu unvanı taşımasa bile fiilen bu görevi yerine getiren kişiler için, dört yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun olsalar dahi iki yıllık mesleki deneyim şartı aranacaktır. Koşullar dahilinde istenen niteliklere uygun bir kişi bulunamadığı takdirde, en fazla üç aylık süre ile acente teknik personelinden bir kişi tedviren acente müdürü olarak görevlendirilebilir. Süre bitimine en az 15 gün kala yerel basın veya yayın organlarından birine ilan verilir. Müracaat alınamaz veya uygun aday bulunamazsa, mevcut teknik personel takip eden üç ay için yeniden görevlendirilir. Geçici görevlendirme süresi her durumda iki yılı geçemez.” hükmünü içermektedir.

Diğer yandan, Hazine Müsteşarlığından alınan 12.10.2009 tarihli ve 43212 sayılı yazıda, sigorta acenteleri levha kayıt işlemleri geçiş sürecinin tamamlanmış olması ve ilgili mevzuatta aranılan niteliklere haiz personel bulma imkanının oluşması nedeniyle 2008/38 sayılı Sektör Duyurusu’nun 7 nci maddesindeki tedviren acente müdürü ataması uygulamasına 12.10.2009 günü mesai bitimi itibariyle uygunluk belgesi başvurusuna ilişkin belgelerini odamıza teslim eden sigorta acenteleri haricindekiler için son verilmesine karar verildiği bildirilmiştir.

Bu kapsamda, 12.10.2009 tarihi itibariyle uygunluk belgesi başvuru evraklarını odamıza teslim etmeyen sigorta acentelerinin Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’nde yer alan şartlara haiz müdür atamaları gerekmekte olup, bu acentelerin tedviren müdür ataması mümkün bulunmamaktadır.

Önemle duyurulur.