*Sigorta Acentelerinin Re’sen Tetkikleri Başlıyor - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

*Sigorta Acentelerinin Re’sen Tetkikleri Başlıyor

5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 27 nci maddesi uyarınca 28.09.2012 tarihinden itibaren Odamız, RESEN TETKİK yapmaya yetkilendirilmiştir. Re’sen olabileceği gibi şikayet üzerine de olabilecek olan tetkik işlemi için ek bir ücret talep edilmeyecektir.. Tetkik esnasında;

-          Şikâyetçiden şikayet konusu ile ilgili gerektiğinde ayrıntılı bilgi ve belge talep edilebilecek

-          Gerekli durumlarda şikâyete konu mahalin fotoğrafı çekilebilecektir.

Tetkik işlemlerinde göz ardı edilmemesi gereken esaslar aşağıda belirtilmiştir.

1-      5684 Sayılı Sigortacılık Kanununun 27nci maddesinin üçüncü fıkrasının (f) bendine istinaden Sigorta Acenteleri İcra Komitesi tarafından alınan karar ile bir sigorta acentesinin veya şubesinin;

-          Müstakil bir bina veya iş merkezi içerisinde; fiziki olarak ayrılmış, müstakil bir girişe sahip, başlıbaşına kullanılmaya elverişli bağımsız bir mekân olması ve bu mekânda münhasıran sigorta acenteliği faaliyeti yürütülüyor olması,

-          Kullandığı elektrik, telefon, su, doğalgaz veya internet bağlantı hizmetine ilişkin faturalarından en az ikisinin sigorta acentesi adına kayıtlı bulunması,

-          En az birer adet bilgisayar, yazıcı ve faks cihazının bulunuyor olması,

-          İnternet bağlantısı bulunması ve sigortacılık işlemleri için Statik IP kullanılması

zorunludur.

2-      Sigorta Acenteleri Yönetmeliği çerçevesinde, acentelerin uygunluk belgesi ve levhaya kayıt müracaatlarında, acenteler, TOBB ve Odalarca izlenecek yola ilişkin, Hazine Müsteşarlığı’nca hazırlanan 10.06.2008 tarihli (2008-18) numaralı Genelge’ye göre;

-          Gerçek veya tüzel kişi yetkili acentelerin başka faaliyet yasağı yalnızca acentelik faaliyeti yürüten ticari işletmeleri ile sınırlıdır.

-          Gerçek kişi acenteler ile tüzel kişi acentelerin ortak veya yetkilileri, diğer mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, Yönetmelik Ek:1’de yer alan taahhütnamede belirtilenler dışında, ayrı bir ticari işletme kurarak başka bir alanda faaliyet gösterebilirler veya bir başka şirkette ortak veya yetkili olabilirler.

3-      Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinin 12. maddesinin 1. fıkrası uyarınca Sigorta poliçelerinde yetkili acentelerin unvanı ve levha numarası ile işlem yapan teknik personelin adı, soyadı, kayıt numarası ve imzasının açık olarak yer alması zorunludur.

4-      Hazine Müsteşarlığı’nın 23.09.2010 tarih ve 2010/31 sayılı sektör duyurusunda belirtildiği üzere; “Sigorta poliçelerinde yetkili acentenin unvanı ve Levha numarası ile işlemi yapan teknik personelin adı, soyadı, kayıt numarası ve imzasının açık olarak yer alması hükmünün ihlal edilmesi” gibi işlemler iş paylaşımı kapsamına girmektedir.

5-      14 Nisan 2008 tarihli Resmi Gazete' de yayınlanan Sigorta Acenteleri Yönetmeliği' nin 18 nci maddesinin 2 nci fıkrasının 3 ncü bendinde belirtildiği gibi, “Sigortacılıkla ilgili kurum veya kuruluşların meslekle ilgili bölümlerinde en az iki yıl mesleki deneyim kazanılmış olması gerekmektedir. Ancak, en az 2 yıllık aktüerya, pazarlama, risk yönetimi ve sigortacılık ile ilgili yüksek okullardan veya dört yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.”