*Sigortacılık Kanununda Yer Alan Acentelere İlişkin Hükümler Hk. - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

*Sigortacılık Kanununda Yer Alan Acentelere İlişkin Hükümler Hk.

Değerli Üyemiz,

Daha önce uygulamaya konan Sigortacılık Kanununda yer alan Acentelere ilişkin hükümler değişti. Bu kapsamda acentelerin, uygulamaya giren yeni Sigorta Acenteleri Yönetmeliğine göre değişen konularda 22 Ekim 2014 tarihine kadar uyumlu hale gelmesi gerektiği belirtildi.

Değişen Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinin anlatılması amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Hazine Müsteşarlığı koordinasyonunda düzenlenen eğitim 25 Haziran tarihinde TOBB Sosyal Tesislerinde yapıldı.

Türkiye genelinden yetkilendirilmiş odaların temsilcilerinin katıldığı toplantıya Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası adına Muhasebe Memuru Emre Çürük ile Oda Sicil Şefi Gül Çamlıca Kabak katıldı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan açıklamada, sigorta acentelerinin her hangi bir cezaya maruz kalmamaları için işletmelerini değişen yönetmeliğe göre yapılandırmaları istendi.

FTSO Muhasebe Memuru Emre Çürük yeni yönetmeliğin bir çok değişimi de beraberinde getirdiğini belirterek “22 Nisan 2014 tarihli ve 28980 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sigorta Acenteleri Yönetmeliği ile Hazine Müsteşarlığı tarafından 22.05.2014 tarihinde yayımlanan Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’nin Uygulanmasına İlişkin Genelge (2014/8) hakkında düzenlenen eğitim verimli geçti” dedi. Emre Çürük açıklamasında, “Toplantıda, 5684 Sayılı Sigortacılık Kanununda yer alan acentelere ilişkin hükümler, Acente Kavramı, Levha kaydı, Yeni Sigorta Acenteleri Yönetmeliği, Acentelik yapmak isteyenlere ilişkin nitelikler, Teknik Personel ve Yardımcı Teknik Personel eğitim ve deneyim şartları, Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinin Uygulanmasına ilişkin Genelge hakkında bilgiler verildi.

Yeni Yönetmelik ile, 14/04/2008 tarihli yönetmelik yürürlükten kaldırılmış olup, teknik personel ve müdürlerde aranan eğitim ve deneyim şartları değişmiş, tüzel kişi sigorta işletmelerinde müdür ve teknik personelin birlikte çalışması zorunluluğu getirilmiş, istenen evraklar içerisinde bulunan iflas konkordato belgesi kaldırılmış, birden fazla acentenin aynı mekanda faaliyet gösterebilmesi sağlanmış, teknik personellerden SEGEM belgesi alma zorunluluğu getirilmiş, Vakıf – Dernek – Kooperatif vb. kurumların sigortacılık işi ile ilgili ayrı bir tüzel kişilik kurma zorunluluğu getirilmiş, yardımcı teknik personelden başvuru esnasında SEGEM belgesi ve mesleki deneyim belgesi alınması zorunluluğu kaldırılmış, geçici müdürlük uygulaması sona ermiş, mevcut geçici müdürlerin ise 22/10/2014 tarihine kadar faaliyette bulunabilecekleri belirtildi. Yukarıda bahsedilen konularda 22 Ekim 2014 tarihine kadar tüm levhaya kayıtlı sigorta acentelerinin uyumlu hale gelmesi gerekmektedir.

Ayrıca 19 Temmuz 2014 tarihinde SEGEM eğitimi düzenlenecektir” dedi.