* Suudi Arabistan`ın Sebze ve Meyve Ürünleri İthalatı - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* Suudi Arabistan`ın Sebze ve Meyve Ürünleri İthalatı

Sayın Üyemiz,

Suudi Arabistan Tarım Bakanlığı’nın Türkiye’den sebze ve meyve ithalatına ilişkin standartları uygulamak üzere bazı önlemler alacağı ve 31 Aralık 2011 tarihinden sonra Suudi Arabistan’a ithal edilecek sebze ve meyvelerin paketlenmesi, derecelendirilmesi ve ağırlığı hususlarında uyulması gereken standart ve şartnamelere dair hiçbir ihlale göz yumulmayacağı bilgisi daha önce TOBB’a iletilmiştir.

Ancak Riyad Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıda, Suudi Arabistan Tarım Bakanlığı’nın Riyad Büyükelçiliğimize ulaşan yazısında, aralarında ülkemizin de bulunduğu ihracatçı ülkelerin söz konusu standartları uygulamaya hazır olmadıklarının ve bunun zaman alacağının tespiti edilmesinden dolayı, ayrıca bölgede gelişen olaylar nedeniyle Hadise Gümrük Kapısından yapılan ithalatta düşüşün yaşanması ve buna paralel olarak piyasadaki arzın azalması sonucu sebze ve meyve fiyatlarının artması nedeniyle, anılan sınır kapısından giriş yapmak suretiyle ülkemizden ithal edilecek sebze ve meyvelerde aranacak paketleme, sıralama, ağırlık gibi özel standartların uygulamasından muaf tutulma süresinin uzatıldığının belirtildiği ifade edilmektedir.

Saygılarımızla,