* Suudi Arabistan’ın Yeni İthalat Düzenlemesi - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* Suudi Arabistan’ın Yeni İthalat Düzenlemesi

Değerli Üyemiz,

Suudi Arabistan Hükümeti’nin almış olduğu bir kararla, ülkemiz dahil bazı ülkelerden bu ülkeye yapılacak ihracatlarda, ihracatçı firmaların, sevkiyatları Suudi gümrüklerine ulaşmadan önce her bir sevkiyata ilişkin ticari faturalarını ve menşe şahadetnamelerini www.exportal.com adlı bir web sitesine yüklemeleri, Odaların bu verileri elektronik sistemde onaylamaları, ihracatçı firmaların bu sisteme giriş yapabilmek için de imzalayacakları “İhracatçı Kullanıcı Sözleşmesi”ni önceden üyesi oldukları Odaya tasdik ettirdikten sonra Suudi Konsoloslarının onayına sunmaları gerekmektedir. Söz konusu uygulamanın 21 Ocak 2015 tarihi itibariyle başlatılacağı bilgisi Suudi makamlarınca Dışişleri Bakanlığımıza resmi kanlardan bir süre önce iletilmiş olduğu öğrenilmiştir. Sistemin uygulamasıyla ilgili bilgiler sitede yer almaktadır.

Konunun önemi ve aciliyetine binaen, TOBB tarafından konu ile ilgili görüş ve değerlendirmeler içeren 19.12.2014 tarihli ve 24174 sayılı yazı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na ve 29.01.2014 tarihli ve 24774 sayılı diğer bir yazı da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’na gönderilmiştir. TOBB tarafından gönderilen 2.yazıya istinaden ilgili kurumlar arasında yapılması önerilen değerlendirme toplantısının, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı başkanlığında Dışişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı yetkililerinin de katılımıyla 13 Ocak 2015 tarihinde gerçekleştirilerek tüm ayrıntıları ile konunun tekrar ele alınmiştir. Toplantıda, bahsi geçen Bakanlıkların konu hakkında Suudi makamları nezdinde üst seviyede girişimlerde bulunmaları ve bu girişimlerin sonucu netleşene kadar herhangi bir işlem yapılmaması kararı alındığı da belirtilmiştir.

Bu itibarla Suudi Arabistan’a yönelik yapılacak ihracatlarda, ihracatçı firmalar tarafından Odamıza yapılacak “İhracatçı Kullanıcı Sözleşmesi” tasdik talepleri ve Odamızın sisteme kaydı ile ilgili “Oda Kullanıcı Sözleşmesi” tasdik talepleri ve Odamızın sisteme kaydı ile ilgili “Oda Kullanıcı Sözleşmesi” ve uygulama ile ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan talimat beklenmektedir.

Ayrıntılı bilgi için:

K. Şimşek