* TAPDK “4250 Sayılı Kanunla Gelen Reklam ve Tanıtım Yasakları” HK. - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* TAPDK “4250 Sayılı Kanunla Gelen Reklam ve Tanıtım Yasakları” HK.

Sayın Üyemiz,

TAPDK Satış Belgesine sahip Perakende ya da Açık Alkollü İçki Satışı Yapılan İş Yerlerindeki Reklam ve Tanıtıma Yönelik yasaklarla ilgili yapılması gereken düzenlemelerle ilgili,

Bilindiği üzere 6487 sayılı Kanunla değişik 4250 sayılı Kanunun 6. Maddesinin 1. Fıkrasıyla reklam ve tanıtım yasakları düzenlenmiştir.

4250 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesinde “Perakende ya da açık alkollü içki satışı yapılan iş yerlerinin tabelaları bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde 6 ncı maddenin birinci fıkrasına uygun hale getirilir.” hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre; işyeri tabelası hariç, işyeri dışında yer alan alkollü içkilerin reklam ve tanıtımına yönelik taşınır/taşınmaz her türlü materyal (totem, pano, led yazı, levha, dijital yazı, yönlendirici levha, balon, çıkartma, bez ve kağıt afiş, strafor harfler, neon reklam yazıları, vinly reklamlar, banner, billboard, ilan panosu, raket, postermatik, reklam panosu, megalight, megaboard, hareketli ya da yanıp sönen reklamlar, cam grafikler vb.) ilgili mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir.

Bu itibarla 4250 sayılı Kanunda söz konusu hususlarla ilgili herhangi bir süre ön görülmemiş olması nedeniyle perakende ya da alkollü içki satışı işyerlerinde kullanılan reklam unsurlarının uygun hale getirilmesi, aksi takdirde 4250 sayılı kanunun “Cezalar” başlıklı 7. Maddesinin 1. Fıkrası (a) bendi uyarınca, yasaklara aykırı hareket edenlere ve işletme sahiplerine 5.000.-TL’den 200.000.-TL’ye kadar idari para cezası verileceği hususunu bilgilerinize sunarız.

Detaylı bilgiye http://www.tapdk.gov.tr web sitesinden ulaşabilirsiniz.